komolyzene, opera, színház

Mindenszentek és Haydn

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Müpa saját produkció
műsorváltozás
 • Mindenszentek
Műsorváltozás!

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy az esemény programja megváltozott.

Bővebb információt a részletes leírásban találnak.

Megértésüket köszönjük!


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Mindenszentek alkalmából két Haydn-művet hallgathatunk meg a zeneszerző ritkán terítékre kerülő remekei közül. A 44. (e-moll, „Gyász”) szimfónia és a Nelson-mise egymást követő megszólalását különösen izgalmassá teszi, hogy keletkezésük között emberöltőnyi távolság feszül: a szimfóniát negyvenévesen, 1772-ben komponálta Haydn, míg a misét hatvanhat esztendősen, 1798-ban, pályája végéhez közeledve, immár világhírű zeneszerzőként, a nem sokkal korábban bemutatott Teremtés sikerét is maga mögött tudva.

Joseph Haydn sok szimfóniája kapott olyan melléknevet, amely nem a zeneszerzőtől származik, s a legtöbbhöz anekdota is tapad. A „Gyász” szimfónia elnevezés magyarázata: a komponista állítólag azt kérte, e mű lassú tételét játsszák majd a temetésén is. Utalhat azonban a név a moll kompozíció viharos saroktételeire is, amelyek jól illenek az 1770-es években divatozó szellemi áramlat, a Goethe Wertherét is szárnyára kapó Sturm und Drang („vihar és vágy”) akkoriban kedvelt hangvételéhez. A második részben megszólaló mise melléknevét sem Haydn adta: ő a Missa in angustiis (Mise szorongattatás idején) alcímmel látta el a napóleoni háborúk nyugtalanító korszakában keletkezett alkotást, amelyet nem sokkal azután írt, hogy Nelson admirális az abukiri csatában győzelmet aratott Napóleon hajóhada felett. Két évvel később, amikor Nelson meglátogatta Haydn munkaadóját, Esterházy herceget Kismartonban, tiszteletére ezt a dús hangzású, érett, gazdag gesztusvilágú alkotást játszották el - ettől kezdve nevezik a művet Nelson-misének. A kiváló hazai szólisták és a Nemzeti Énekkar társaságában muzsikáló Nemzeti Filharmonikusokat az Európa-szerte sikeres fiatal karmester, Madaras Gergely vezényli.

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Online erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal is megvásárolhatja, azonban BTF és CAFe Budapest rendezésű programokra csak személyes vásárlás során áll módunkban elfogadni.
Személyesen elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványát, Top Prémium ajándékutalványát, az Edenred Ezüst, Arany és Platina kártyát, az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét. Valamint jegyét OTP, MKB vagy K&H SZÉP-kártyája szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatja jegypénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

 • Madaras Gergely
 • szoprán
  Zemlényi Eszter
 • mezzoszoprán
  Balga Gabriella
 • tenor
  Pataky Dániel
 • basszus
  Fried Péter
 • Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
 • Nemzeti Filharmonikus ZenekarKapcsolódó bérletek

Kedvezménnyel

Ünnepek és oratóriumok

Seniorok évada


Ugrás az oldal tetejére