komolyzene, opera, színház

MÁV Szimfonikus Zenekar

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a jegyek megvásárlásával elfogadják a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy az újranyitásra vonatkozó kutatásunk eredményeivel összhangban, közönségünk biztonságérzetét szem előtt tartva az épületben - a közönségforgalmi területeken és a nézőtereken egyaránt - kötelező maszkot viselni, a jegyeket pedig helykihagyással értékesítjük. A hatályos jogszabályok értelmében a Müpa épületébe jelenleg csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Megértésüket és a megnyugtató, fokozatos újranyitás folyamatában az együttműködésüket köszönjük. Szeretettel várjuk Önöket előadásainkon a Müpában!

A MÁV Szimfonikus Zenekar a nyitás utáni első Müpa-beli koncertjén Bartók, Schumann és Csajkovszkij emblematikus kompozícióit játssza Bogányi Gergely szólójával, Ligeti András vezényletével.
Bartók mindhárom színpadi műve a nő és férfi kapcsolatának természetrajzát vizsgálja. A mélyen pesszimista Kékszakállú herceg vára és a meseszerű Fából faragott királyfi után A csodálatos mandarin beteljesült szerelmet mutat be, amelynek azonban a halál az ára. Csajkovszkij utolsó műve a „Patetikus” jelzővel felruházott h-moll szimfónia, amelynek bemutatóját a szerző mindössze nyolc nappal élte túl. Mondják, érezte közelgő halálát - a zenéből valóban erre lehet következtetni, a komponista megnyilatkozásai azonban éppen ellenkezőleg, tettre kész életerőről tesznek tanúságot. A két drámai mű között mintegy „pihenésképpen” hallgathatjuk Schumann gyönyörű zongoraversenyét. A zongora mellett mindannyiunk nagy örömére Bogányi Gergelyt üdvözölhetjük, aki tanulmányait a budapesti Zeneakadémián, majd Helsinkiben a Sibelius Akadémián végezte, 1996-ban első díjat nyert a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen, 2010-ben pedig a zeneszerző születésének bicentenáriumán két nap alatt eljátszotta a Müpában Chopin összes zongoraművét. Ligeti András, az est karmestere tizenhét évesen nyert felvételt a Zeneakadémia hegedűszakára, majd elvégezte a karmesterképzőt is. 1980-ban Solti-ösztöndíjjal a Bécsi Zeneakadémián, a híres Karl Österreicher professzornál folytatta karmesteri tanulmányait. 1991-ben Abbado mellett dolgozott Kurtág György egy új műve ősbemutatójának előkészítésén, ennek eredményeképpen utána seregnyi kortárs zenemű bemutatójának karmestere lett. Számos külföldi meghívást is kapott, miközben nyolc éven át működött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestereként. Később a Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója volt, közben szerződtette a Nyugat-Ausztráliai Szimfonikus Zenekar, majd 2005-ben a Tajpeji Szimfonikus Zenekar is. Egyetemi docensként vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekarát, majd tanított is a karmesterképző szakon.

Rendező: MÁV Szimfonikus Zenekar

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Ligeti András
  • zongora
    Bogányi GergelyUgrás az oldal tetejére