komolyzene, opera, színház

Mao Fujita, Andris Nelsons és a Lipcsei Gewandhaus Zenekara

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció
Változás
Változás!

Tájékoztatjuk kedves közönségünket, hogy Yuja Wang betegség miatt lemondta a lipcsei Gewandhaus Zenekarával közös turnéját.

A zenekar szeptember 11-i budapesti koncertjén - amely változatlan műsorral hangzik el - a Sosztakovics-versenymű szólóját Mao Fujita fogja játszani. A 23 éves japán zongorista a közelmúltban többszörös versenygyőzelemmel robbant be a nemzetközi koncertéletbe: a svájci Clara Haskil Zongoraversenyről 2017-ben összesen négy elismeréssel (közöttük: első helyezettként és közönségdíjasként) tért vissza hazájába, a 2019-es moszkvai Csajkovszkij Versenyen pedig ezüstérmet szerzett, amelynek köszönhetőn az utóbbi néhány évben szólistaként meghívást kapott Valerij Gergijevtől a Mariinszkij Színház Zenekarának több koncertkörútjára is.

A korábban megváltott jegyek automatikusan érvényesek a koncertre.


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Lipcse Bach, Mendelssohn, Schumann, Wagner városa - a zenetörténet egyik izgalmas helyszíne. A Gewandhaus Zenekara minden idők egyik legfontosabb szimfonikus együttese, melynek működéséhez legendás bemutatók kapcsolódnak. A zenekar jelenlegi vezetője, a lett Andris Nelsons Bayreuthtól Bostonig a világ számos pontján bizonyította már kivételes tudását. A Sosztakovics-zongoraverseny virtuóz szólistája, a japán Mao Fujita bravúros beugrással helyettesíti Yuja Wangot.

Sosztakovics 1960-ban, élete egyik legsötétebb időszakában komponálta VIII. (c-moll) vonósnégyesét, nem sokkal azután, hogy kényszerűségből belépett a Kommunista Pártba. Egy barátja szerint ekkoriban gyakran voltak öngyilkos gondolatai, a darabot pedig a fasizmus és a háború áldozatai emlékére ajánlotta (fia szerint valójában minden totalitárius rendszerre gondolt eközben, a szovjetre is). Ebből a műből készített később Rudolf Barsaj brácsaművész és karmester kamarazenekari átiratot. A kilátástalan és depresszív hangulatú művet, mintha nem is ugyanaz a Sosztakovics írta volna, mint az obligát trombitaszólós I. zongoraversenyt, mely egy huszonhét éves zseni ötletkavalkádja. A sziporkázó, virtuóz darab csupa utalás, idézet, váratlan fordulat - a zabolátlan tehetség örömünnepe. És ha már örömöt említettünk, erről szól Beethoven Hetedikje is: az élénk ritmikus lüktetésű mű, melyet Wagner „a tánc apoteózisának” nevezett, a mozdulat archaikus kultuszának, a szent és emelkedett mámor szellemének hódol. A Lipcsei Gewandhaus Zenekarát, amelynek története 1743-ig vezethető vissza, a 19. és 20. században többek közt olyan dirigensek tették naggyá, mint Nikisch Artúr, Wilhelm Furtwängler, Bruno Walter. Jelenlegi vezetőkarmestere, az igényes, sokoldalú, szuggesztív Andris Nelsons, Lettország büszkesége 2018 óta áll az együttes élén. Szólistájuk, a koncertet betegség miatt lemondó Yuja Wang helyett a még csak huszonhárom éves japán zongoraművész, Mao Fujita, aki a 2017-es svájci Clara Haskil Zongoraversenyen, valamint a 2019-es moszkvai Csajkovszkij Versenyen aratott fölényes győzelmeinek köszönhetően robbant be a nemzetközi koncertéletbe.

Rendező: Müpa

Előadott művek

  • trombita
    Richter Gábor

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére