komolyzene, opera, színház

Maisky

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A régmúlt századokban gyakran muzsikáltak főúri paloták díszes termeiben vagy polgári szalonokban, otthonos körülmények között, az előadók pedig nemritkán családi kapcsolatban álltak egymással. Ez a hangverseny feleleveníti a hajdani gyakorlatot: a műsor első részében apa, fia és lánya lép pódiumra.

Az elhangzó mű azonban nem kamarazene: Beethoven 1803-ban keletkezett Hármasversenye - a zongoraszólamot a zeneszerző tanítványának és pártfogójának, Rudolf főhercegnek írta - a bécsi klasszikus sinfonia concertante képviselője; olyan versenymű, amelyben több szólista áll párbeszédben egymással és a zenekarral. A csellista, Mischa Maisky legendás művész, akinek már sokszor tapsolhatott Budapest közönsége, és lányát, Lily Maiskyt is hallhattuk korábban kamaraesten játszani. A hegedűs öcs, Sascha Maisky játékával teljessé vált családi trió azonban ebben a derűs - Rondo alla polacca zárótételében kifejezetten táncos lüktetésű - alkotásban mutatkozik be a magyar közönségnek.
A műsor második részében Hamar Zsolt olyan művet vezényel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén, amely többszörösen is különleges. Egyrészt azért, mert ez Mahler legelső szimfóniája, másrészt, mert a zeneszerző 1889-ben éppen Budapesten mutatta be. „A titán” melléknév utal a darab formátumára, heroizmusára, érzelem- és indulatgazdagságára, ám a grandiozitás és a szenvedély mellett már a komponistának ebben az első nagyszabású szimfonikus alkotásában is szerepet kap a népiesség, illetve (a vadász temetését ábrázoló karikatúra hangjaiban) a mahleri irónia.

Rendező: Nemzeti Filharmonikusok

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Hamar Zsolt
  • cselló
    Mischa Maisky
  • hegedű
    Sascha Maisky
  • zongora
    Lily MaiskyUgrás az oldal tetejére