komolyzene, opera, színház

Kertész Mihály: Az utolsó hajnal

Egy szünettel
Fesztivál Színház
 • Müpa saját produkció
 • NÉMA - FILM - ZENE

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Milyen zenék szóltak egykor a némafilmek kíséreteként? Az igazság az, hogy erről nagyon keveset tudunk. Előfordult zongorás, orgonás vagy a jelentősebb filmszínházakban zenekari kíséret is. Ezen a filmvetítéssel egybekötött koncerten mindegyikből kapunk ízelítőt, az est második felében pedig rekonstruált zenekari kísérettel nézhetünk meg egy valódi filmritkaságot: a később hollywoodi sztárrendezővé vált Michael Curtiz, vagyis Kertész Mihály 1917-es, nemrég előkerült alkotását, Az utolsó hajnalt.

A zene kezdettől fogva meghatározó szerepet játszott a filmtörténetben, igaz, a némafilmkorszakban funkciója a hangzó kíséretre korlátozódott. A kisebb mozikban zongora, a közepes méretűekben szalonzenekarok, a nagyobbakban orgona vagy akár kamarazenekar is kísérhette a vetítéseket. A koncert folyamán konkrét filmrészleteken mutatjuk be a némafilmek zenei kíséretének különböző fajtáit, ebben Kurutz Márton filmtörténész lesz segítségünkre, majd az est második felében teljes egészében levetítjük a Casablanca legendás rendezője, Kertész Mihály korai, még Magyarországon forgatott némafilmjét, Az utolsó hajnalt, a korabeli dokumentumok alapján rekonstruált élő zenei kísérettel. Mit jelent ebben az esetben a rekonstrukció? A Fesztivál Színházat egy nagyobb, múlt század eleji pesti mozinak képzeljük el, amelyben kamarazenekar (a Dubóczky Gergely vezette Budapest Sound Collective) kíséri a filmeket. Mivel a „filmzenék” ilyen esetekben klasszikus zenei slágerek tarka egyvelegét jelentették, a filmhez Balogh Máté zeneszerző és Fazekas Gergely zenetörténész készít zenetörténeti válogatást, vagyis az egzotikus környezetben, arisztokraták között játszódó, fordulatos történetvezetésű filmritkasághoz Mozart, Beethoven, Johann Strauss, Wagner és más zeneszerzők műrészletei adják majd a zenei hátteret.

A program a Nemzeti Filmintézettel együttműködésben valósul meg.

Rendező: Müpa

Előadott művek

 • Dubóczky Gergely
 • zongora, moziorgona
  Fassang László
 • műsorvezető
  Fazekas Gergely
 • szakértő
  Kurutz Márton
 • Budapest Sound Collective
 • hangszerelés
  Balogh Máté

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére