komolyzene, opera, színház

Jake Heggie: Ments meg, Uram! (Dead Man Walking)

Egy szünettel
Előadóterem
 • Müpa saját produkció
 • Metropolitan-operaközvetítés a Müpában

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Valós eseményeket elbeszélő könyv, színmű és sokszorosan díjnyertes film révén is nevezetes a Jake Heggie első operájának alapjául szolgáló történet, amelynek középpontjában a halálbüntetés eltörléséért küzdő Helen Prejean nővér és a halálsoron a kivégzésére váró gyilkos megismerkedése áll. A nagyhatású opera 2000-es ősbemutatója óta bejárta a világot, s most a Met színpadára is elérkezik: Yannick Nézet-Séguin vezényletével és Joyce DiDonatóval a - filmen Susan Sarandon által megformált - katolikus apáca szerepében.

Akárcsak a történet, maga a mű is ismerős lehet már számunkra, hiszen a Ments meg, Uram! 2020-ban Budapesten is színre került, s így mondhatni helyből is tudható, hogy Heggie erős színpadi érzékű, valódi operakomponista, aki Tony- és Emmy-díjas librettistájával, Terrence McNally-vel együttműködve jelenkori klasszikust alkotott. Az egyszerre felkavaró és állásfoglalásra késztető opera, amelynek New York-i bemutatóját a pandémia késleltette, most a - 2022-23-as évad során a Metben a Don Giovannival debütáló - belga Ivo van Hove rendezésében fog a helyi és a HD-közvetítés globális közönsége elé kerülni. A produkció ékköve, Joyce DiDonato oldalán ott találhatjuk a bűnével és büntetésével szembenézni kénytelen gyilkos szerepének egyik legavatottabb megformálóját, a fizikumával is imponáló basszbaritont, Ryan McKinnyt. Két kisebb, de egyként kulcsfontosságú szerepben pedig a már több amerikai opera előadójaként megcsodált Latonia Moore-t és a Ments meg, Uram! San Franciscó-i ősbemutatójának Helen nővérét, az Amerika nemzeti kincsének beillő Susan Grahamet is láthatjuk-hallhatjuk majd.

Az előadás megtekintését 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
Tartalmi megjegyzés: Az előadásban nemi erőszak és gyilkosság ábrázolása, valamint durva nyelvezet használata is előfordul.

A közvetítés eredeti nyelven, magyar és angol nyelvű feliratokkal látható.

A Metropolitan Opera Live in HD közvetítések partnerünk, a liveincinema.eu s.r.o. közreműködésével valósulnak meg.

Rendező: Müpa
 • Yannick Nézet-Séguin
 • Rose nővér
  Latonia Moore
 • Helen Prejean nővér
  Joyce DiDonato
 • Mrs. Patrick De Rocher
  Susan Graham
 • Joseph De Rocher
  Ryan McKinny
 • a Metropolitan Opera Ének- és Zenekara
 • librettó
  Terrence McNally
 • díszlet, fény
  Jan Versweyveld
 • jelmez
  An D'Huys
 • vetítés
  Christopher Ash
 • hangdizájn
  Tom Gibbons
 • rendező
  Ivo van Hove

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Metropolitan-operaközvetítés a Müpában


Ugrás az oldal tetejére