komolyzene, opera, színház

J. S. Bach: János-passió

A 300 éve bemutatott 1724. évi első verzió

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Húsvét közeledtével templomokban és koncerttermekben egyre gyakrabban szólalnak meg Bach passiói, a vallásos zene kivételes megbecsülés által övezett remekei. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar kiváló szólisták: Kovács Ágnes, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán, Bernhard Berchtold és Stephan MacLeod közreműködésével, Vashegyi György vezényletével adja elő a János-passiót, amelynek hangjai legelőször háromszáz éve, 1724. április 7-én, a lipcsei Nikolaikirche falai között okoztak megrendülést az összegyűlt hallgatóság körében.

A Megváltó szenvedéstörténete a liturgikus hagyományok által meghatározott keretek között elbeszélve Schütztől Pendereckiig a zenetörténet számos nagy alkotásának témája. A passióműfaj két legjelentősebb monumentuma a közvélekedés szerint Johann Sebastian Bach két munkája: a korábbi János, a három évvel későbbi Máté evangéliumának szövegét tekinti vezérfonalának. Közös tulajdonságuk, hogy mindkét mű az evangélista tenorszólamára bízza a legnagyobb feladatot: ő a történet elbeszélője. Az elemzők a rövidebb János-passiót tartják drámaibbnak és közvetlenebb hangvételűnek, míg a terjedelmesebb Máté-passió ábrázolásmódja elvontabb, tartalma filozofikusabb. A János-passiónak az ősbemutató műalakján kívül még három későbbi változata született: ez a hangverseny a recitativókból, áriákból, kórusokból és korálokból álló, narratív és reflektáló mozzanatokat váltogató kompozíció ősváltozatát tárja a közönség elé. A magyar, osztrák és svájci énekesekből álló szólistagárda tagjai a stílus kiváló ismerői, az általa alapított és több mint harminc éve irányított Purcell Kórus és Orfeo Zenekar karmestere, Vashegyi György a Bach-passiók legjelentősebb hazai interpretátora.

Rendező: Haydneum - Magyar Régizenei Központ

Előadott művek

 • Vashegyi György
 • szoprán
  Kovács Ágnes
 • alt
  Balogh Eszter
 • tenor
  Megyesi Zoltán, Bernhard Berchtold
 • basszus
  Stephan MacLeod
 • Purcell Kórus
 • Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére