komolyzene, opera, színház

Iveta Apkalna és Boldoczki Gábor kamaraestje

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Milyen hangszer az orgona? Régi? Új? Komoly? Szórakoztató? És milyen zene illik hozzá? Barokk? Netán modern? És egyáltalán: billentyűs hangszer vagy fúvós? Végtére is billentyűi vannak - de sípjai is! És hogyan viselkedik, ha egy vérbeli fúvóssal, az érces hangú trombitával társítjuk? Olyan kérdések ezek, amelyekre mind választ kapunk korunk egyik legeredetibb és legtalálékonyabb orgonaművésze, Iveta Apkalna és hazánk trombitás megasztárja, Boldoczki Gábor izgalmasnak ígérkező közös estjén.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Müpa orgonahangversenyei új korszakot nyitottak az orgonajáték magyarországi történetében. Korábban sokan úgy gondolhatták, az orgonaművek túlságosan komolyak és elvontak: parókás barokk zenetanárok írták ezeket a darabokat, amelyeket tenyérbe hajtott fejjel kell hallgatni. A Müpa orgonakoncertjein viszont kiderült, hogy az orgonairodalom csupa felfedezés, szín, játékosság, izgalom - és az is, hogy az orgona a modern zenéhez is illik, sőt mindenféle zenéhez! Ezen az estén az orgona többször társul a trombitával, izgalmas párost alkotva, de trombitaszólót és orgonaszólót is hallunk, a szerzők névsora pedig igen változatos: Vivalditól és Bachtól a 20-21. századig, George Enescu, Stanley Friedman, Szofija Gubajdulina, Naji Hakim és Eötvös Péter zenéjéig ível. A lett Iveta Apkalna korunk egyik legünnepeltebb orgonaművésze, aki hazájában folytatott tanulmányai után Angliában és Németországban is képezte magát, s ma a világ minden táján elragadtatottan hallgatják játékát. Boldoczki Gáborról pedig elég annyit mondani: a földkerekség egyik legjobb trombitása, univerzális művész, akinek olyan zeneszerzők komponáltak műveket, mint Krzysztof Penderecki vagy Fazıl Say.

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel Fazekas Gergely zenetörténész műismertető előadása előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről a koncertre jeggyel rendelkezők.

Rendező: Müpa

Előadott művek

  • orgona
    Iveta Apkalna
  • trombita
    Boldoczki Gábor

Jegyinformáció

Online és személyesen erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal, valamint OTP, K&H vagy MBH SZÉP-kártyával is megvásárolhatja. Személyes vásárláskor elfogadjuk még a Rewin Ajándékutalványt és a Rewin Ajándékkártyáit, illetve az OTP Cafeteria kártya kultúraalszámla-keretét is.

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére