komolyzene, opera, színház

Hummel, Haydn, Beethoven

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Hummel, Haydn és Beethoven: a mester két tanítványa társaságában - hiszen Haydnnak mind Hummel, mind Beethoven növendéke volt. Nem véletlenül alkotja a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Vashegyi György vezényelte estjének gerincét Hummel zenéje, ugyanis a három alkotó közül korunk közönsége a csodagyerekként Mozarthoz hasonlóan Európát bejáró osztrák komponista műveit ismeri legkevésbé. A világi és egyházi műfajokat egyaránt felvonultató koncerten két kiváló szólista is fellép a szoprán Szutrély Katalin és a fortepianót megszólaltató Berecz Mihály személyében.

Johann Nepomuk Hummel népszerű alakja volt a bécsi klasszika és a romantika közötti átmenet korának: ismerte Haydnt, Albrechtsbergert, Salierit, Clementit, Mozartot, Beethovent, Schubertet, és az 1800-as évek elején Haydnhoz hasonlóan az Esterházy család rezidenciális muzsikusa lett. Pályafutásának későbbi, weimari szakaszában közeli barátságba került Goethével. Mint a legtöbb bécsi klasszikus, egyházi és világi műveket egyaránt komponált: a hangversenyt két nagyobb szabású liturgikus darabja keretezi, de az a-moll zongoraverseny a billentyűs virtuóz Hummel zongorastílusából is ízelítőt nyújt. A műsort színesítő két vokális alkotás, a Berenice jelenete (Scena di Berenice) és az Ah, perfido! azt mutatja meg, hogyan viszonyult Haydn és Beethoven az 1790-es évek derekán a hangversenyária színpadias elemeket is felvonultató műfajához. Érdekesség, hogy Beethoven koncertáriájának modellje éppen Haydn műve volt. Vashegyi György több mint harminc éve vezeti nagy sikerrel az általa alapított Purcell Kórust és Orfeo Zenekart, a szopránszólista Szutrély Katalin és Berecz Mihály zongoraművész az együttesek koncertjeinek gyakori közreműködője.

Rendező: Haydneum - Magyar Régizenei Központ

Előadott művek

  • Vashegyi György
  • szoprán
    Szutrély Katalin
  • fortepiano
    Berecz Mihály
  • Purcell Kórus
  • Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére