komolyzene, opera, színház

Helsinki Baroque Orchestra

Müpa Home
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Home

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Bár a jelenlegi rendkívüli helyzetben sajnos nem találkozhatunk a Müpában, így is szeretnénk felemelő élményekkel szebbé tenni ezeket a napokat. Ezért az előadást honlapunkon és YouTube-csatornánkon a helsinki Musiikkitalo koncertteremből közvetítjük.

Szeretettel várjuk az esemény időpontjában a képernyő előtt!

Az előadás megtekinthető a honlapunkon és YouTube-csatornánkon.


Az 1997 óta működő Helsinki Baroque Orchestra a régi zene historikus előadópraxisának fiatal generációját foglalkoztatja: olyan muzsikusokat, akik már számos elfeledett mű modern kori bemutatóját abszolválták, ám ismert darabokat is gyakran szólaltatnak meg újszerű értelmezésben. Koncertjükön ezúttal a romantikus repertoárból válogatnak: a műsort két ritkaság keretezi Schumanntól és Sibeliustól - de az sem mindennapi élmény, ha Liszt szimfonikus költeményeit halljuk régi hangszeres előadásban!
Schumann egyetlen zenés színpadi műve, az 1850-ben, Lipcsében bemutatott - Wagner Lohengrinjéhez hasonló témát feldolgozó -, négyfelvonásos Genovéva a maga korában nem aratott sikert, s ma is csak elvétve szerepel az operaházak műsorán. Ezért is kivételes lehetőség, hogy ezúttal meghallgathatjuk a nyitányát. Hasonlóan ritka alkalom, hogy találkozhatunk Sibelius rövid szimfonikus költeményével, a Tavaszi dal 1894-ben komponált korai változatával, hiszen még későbbi, átdolgozott formájában sem igen játsszák a hazai koncertéletben. A műsor ismertebb részét képviseli Liszt két népszerű szimfonikus költeménye az 1850-es évek közepéről. A két mű két mitológiai hőst állít elénk: Orfeuszt és Prométheuszt - az előbbi alkotás szelíd hangvételű és fontos szerepet kap benne az énekével varázslatra képes trák dalnok hangszere, a hárfa, a második viharzó lendületű, sötét tónusú, tragikus zene. A Helsinki Baroque Orchestra jelenlegi karmestere, Aapo Häkkinen 1976-ban született. Zenei stúdiumait kórusénekesként kezdte, majd csembalózni tanult olyan mestereknél, mint Elina Mustonen, Bob van Asperen, Pierre Hantaï és Gustav Leonhardt. Számos nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel. Művészeti vezetőként 2003 óta áll a Helsinki Baroque Orchestra élén.

A közvetítés a Helsinki Baroque Orchestra és a Müpa együttműködésében valósul meg.

A felvétel 2021. május 23-án készült a helsinki Musiikkitalo koncertteremben.

Rendező: Müpa

Előadott művek

  • Aapo Häkkinen


Müpa Home


Ugrás az oldal tetejére