komolyzene, opera, színház

Haydn: A teremtés

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Müpa saját produkció
 • Újévi hangverseny

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Jó dolog az állandóság, életünk tele van megnyugtató ismétlődésekkel, melyek fogódzót nyújtanak és segítenek tájékozódni. A Müpa is biztos pontot kínál a január elsején megrendezett Újévi hangversenyekkel. De vajon hányan vették észre, hogy A teremtés, Haydn remekműve, melyet újév napján oly sokan hallgatnak Fischer Ádám ihletett vezényletével, újévi fogadalmainkhoz is inspirációval szolgál? Pedig így van: A teremtés csupa lehetőség, és valamennyi az életünket teheti jobbá.

Aki újévkor meghallgatja a genezistörténetet hangokba öntő oratóriumot, megfogadhatja: a következő évben minden alkalmat megragad, hogy valami jót, szépet, értékeset hozzon létre. A teremtés arra is biztat, hogy vegyük észre a világ kimeríthetetlen változatosságát. No meg arra, hogy bízzunk és reméljünk, legyünk játékosak. Haydn 1797/98-ban alkotott nagyszabású kompozícióját ezúttal két külföldi és egy hazai szólista tolmácsolja. A német szoprán, Mojca Erdmann sokoldalúan tájékozódik a stílusok között, de különösen otthonos a bécsi klasszika világában. A tenor, Rab Gyula a budapesti Zeneakadémia után az Egyesült Királyságban folytatta tanulmányait, Purcelltől Mozartig, Bachtól Kodályig a legkülönfélébb szerzők műveit tolmácsolja sikerrel. A német-brit lírai bariton, Benjamin Appl előszeretettel szólaltatja meg a dalrepertoár remekeit, nem csoda, hiszen Dietrich Fischer-Dieskau utolsó tanítványa lehetett. A Müpában először néhány éve a Rising Stars-sorozatban kápráztatta el közönségét, legutóbb pedig a Bartók Tavasz Művészeti Hetek keretében hallhattuk éteri Bach-interpretációját a Zeneakadémián. Jelenleg a müncheni Gärtnerplatz Színház tagja. Fischer Ádámot, a Budapesti Wagner-napok spiritus rectorát nem kell bemutatni, a Magyar Rádió Énekkara fogalom, a zenekar pedig, amely 2024-ben A teremtés vokális szólamai mögé hangszeres hátteret fest, létét köszönheti a dirigensnek, hiszen az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart Fischer Ádám alapította 1987-ben.

Rendező: Müpa
 • Fischer Ádám
 • szoprán
  Mojca Erdmann
 • tenor
  Rab Gyula
 • bariton
  Benjamin Appl
 • Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
 • Osztrák-Magyar Haydn Zenekar

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére