komolyzene, opera, színház

Haydn: A teremtés

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Müpa saját produkció
 • Újévi hangverseny

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Ismétlés a tudás anyja, tartja a régi mondás. De nemcsak a tudás megszerzéséhez kell újra és újra találkoznunk ismert, régi értékekkel: maga a kultúra, a hagyomány is folytonos ismétlésen alapul. Ezért van az, hogy egy-egy nagy művet nem egyszer hallgatunk meg életünk során, hanem újra és újra, gyönyörködve és mind mélyebbre merülve a zene hullámaiban. Fischer Ádám vezényletével Haydn A teremtés című oratóriumának újévi megszólalása a magyar koncertkultúra egyik legszebb, legértékesebb hagyománya.

Miért éppen Haydn, és miért éppen A teremtés? - kérdezhetjük. Haydn feltűnően „emberléptékű” zeneszerző, a megfejthetetlen és titokzatos Mozarttal és a titáni energiájú Beethovennel ellentétben. Ráadásul a miénk is, magyaroké, hiszen évtizedeken át az Esterházy hercegi család rezidenciális muzsikusa volt. A teremtés pedig, amellett, hogy világábrázolás, hiszen a genezisfolyamatot mutatja be a Biblia és Milton nyomán, van Swieten báró szövegét megzenésítve, tele van az újévhez nagyon is illő hittel, energiával, bizakodással. És - ne feledjük! - az ábrázoló szellem játékosságával, no meg az aranyfényű haydni humorral. Mindez együtt tökéletes újévi művé avatja A teremtést, amely bécsi ősbemutatója után először a világon éppen Budán szólalt meg Haydn látogatása alkalmával, 1800. március 8-án, a szerző vezényletével. A karmester, korunk egyik legkiválóbb Haydn-specialistája, s emellett a Budapesti Wagner-napok világszerte elismert művészeti vezetője, Fischer Ádám mindig új megvilágításban tárja elénk a nagy művet, a Magyar Rádió Énekkarához csatlakozó Danish Chamber Orchestra Fischer több évtizedes, kedves partnere, a három énekes pedig garantálja a vokális tolmácsolás világszínvonalát.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Online erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal, valamint OTP vagy MKB SZÉP-kártyája szabadidőkeretének terhére is megvásárolhatja.
Személyesen elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványt, és az Edenred ajándékkártyáit (Juttatási és Családi kártyák), illetve az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla-keretét. Belépőjét OTP vagy MKB SZÉP-kártyája szabadidőkeretének terhére is megvásárolhatja jegypénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • Fischer Ádám
 • szoprán
  Mojca Erdmann
 • tenor
  Rab Gyula
 • basszus
  Bretz Gábor
 • Danish Chamber Orchestra
 • Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)Ugrás az oldal tetejére