komolyzene, opera, színház

Haydn: A teremtés

Müpa Home
 • Müpa saját produkció
 • Müpa Home

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Szeretnénk, ha a Müpa közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhatna a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival estéről estére - ezúttal a saját otthonában. Éppen ezért tettük mindenki számára elérhetővé médiatárunkat, és ezért döntöttünk úgy, hogy az elkövetkezendő hetekben a jól ismert időpontokban megnyitjuk a Müpa virtuális hangversenytermét és előadótereit, és az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetítjük.

Az előadás megtekinthető a honlapunkon, Facebook-oldalunkon és YouTube-csatornánkon.

Bár osztráknak született, és nem tudott magyarul, Joseph Haydn munkássága a magyar zenetörténetnek is része: több mint három évtizedet töltött az Esterházy család udvarában. Miután kenyéradó gazdája elhunyt, Haydn szabadon utazgatott Európában, ekkor már világhírű zeneszerzőként. Londoni látogatása hatására írta meg két nagyszabású, kései remekművét, Az évszakok és A teremtés című oratóriumokat. Utóbbi mű magyarországi bemutatójának emlékét őrzi a budai Alkotás utca neve: az oratórium a bécsi ősbemutató után két évvel, 1800. március 8-án Budán hangzott el először, az idős zeneszerző vezényletével, József nádor és Alekszandra Pavlovna Romanova esküvői-születésnapi ünnepségein.

A teremtés jó kétszáz évvel később ismét fontos szerepet játszott zeneéletükben: 2008-ban csendült fel először a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, az újévi koncert műsorán. Helmuth Rilling és René Jacobs után 2015-ben a Haydn-stílust anyanyelvi szinten ismerő Fischer Ádám és együttese, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar tért vissza a pódiumra, hogy nemzetközi hírű szólisták és a kiváló Purcell Kórus közreműködésével megszólaltassa az Isten-természet-ember háromszög jegyében keletkezett oratóriumot, a zenei ábrázolás mesterművét. A zene láttató erővel jeleníti meg a káoszt, a világ teremtésének állomásait vizekkel, sötétséggel, világossággal, rovarokkal, madarakkal, folyókkal, az élet végtelen gazdagságát hirdetve.

A felvétel a Müpa 2015. január 1-jei koncertjén készült.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

 • Fischer Ádám
 • szoprán
  Annette Dasch
 • tenor
  Eric Stoklossa
 • bariton
  Daniel Schmutzhard
 • basszus
  Sebestyén Miklós
 • Osztrák-Magyar Haydn Zenekar
 • Purcell Kórus


Müpa Home


Ugrás az oldal tetejére