komolyzene, opera, színház

Eötvös 80

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

„Az ütőhangszeres szólistáknak megvan a maguk kis univerzuma: sajátos hangszerekkel, különleges játéktechnikákkal… A Triangel úgy van megkomponálva, hogy teret biztosítson ezeknek az egyéni kreatív erőknek. A négy csoportra osztott együttes részben rögzített, részben spontán módon reagál a szólistától érkező zenére. Ez a darab azokat az improvizált kadencia-technikákat fedezi fel, amelyek mintegy száz évvel ezelőtt a versenyművek szerves részét képezték” - írja a Triangelről a zeneszerző.

A darab 1993-as ősbemutatójának ütőhangszeres szólistája ugyanaz az Isao Nakamura volt, akit a Concerto Budapest hangversenyén a Müpa közönsége is hallani fog. Ravel 1905-ben üzleti jellegű felkérést kapott, hogy az Érard cég új konstrukciójú hárfáit előnyösen bemutató művet komponáljon: így született meg az olykor kisebb hárfaversenyként emlegetett Bevezetés és allegro. A vonósnégyes, fuvola, klarinét és hárfa hangján megszólaló színgazdag művet hallva talán nem is gondolnánk, hogy megírása szó szerint álmatlan éjszakákat okozott az ilyesféle megpróbáltatásairól előszeretettel panaszkodó Ravel számára. Berio Sinfoniája (mely 1969-ben a New York-i Filharmonikusok 125. évfordulójára született) sem mentes a pesszimista felhangoktól, a zenekarra és nyolc énekszólamra komponált darab zenei idézetek segítségével egy elvont és groteszk kultúratörténetet vázol fel. A szövegek (beszéd, suttogás, kiabálás) forrásai igen változatosak: Claude Lévi-Strauss írásai, Samuel Beckett regényrészletei és Gustav Mahler partitúráinak előadói instrukciói.

Rendező: Concerto Budapest

Előadott művek

  • Fabián Panisello
  • ütőhangszerek
    Isao Nakamura
  • Neue Vocalsolisten
  • Concerto Budapest
  • színművész
    Tenki Réka

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére