komolyzene, opera, színház

Drámai és játékos szerelem

Mancusi, Ravel, Stravinsky

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Pulcinella nevű ravasz fiúval ritkán találkozunk a magyarországi színpadokon, így annál rendkívülibb, hogy ennek a bájos műnek a zenéjére készített koreográfiát Feledi János a BDZ számára.

Stravinsky a Pulcinella című balett megírásához Szergej Gyagilev, a párizsi Orosz Balett alapítója és igazgatója ösztönzésére fogott hozzá. Gyagilev vette rá a zeneszerzőt, hogy adaptálja Giovanni Battista Pergolesi zenéjét és készítsen balettet a korai 18. századi commedie dell'arte-történetre. Azóta a zenetudomány kiderítette, hogy az eredeti zenék egy része nem Pergolesitől, hanem feltehetően más, kevésbé ismert itáliai barokk szerzők tollából származik. A Nápolyban játszódó, Pulcinella szerelmi viszonyait elmesélő történet igazi vígjáték, tele a commedia dell'arte elemeivel, az olasz improvizált színház alapfiguráival. A mű tételei felváltva humorosak, líraiak és gúnyos-romantikusak, a nápolyi leányzók különféle trükkjeire fókuszálnak, akik csábító táncaikkal magukhoz akarják csalni a sunyi Pulcinellát.
Ravel talán lehosszabb és legszenvedélyesebb műve, a Daphnis és Chloé szintén Gyagilev megrendelésére született meg, és 1912-ben mutatták be. Hatalmas zenekari apparátus és burjánzó harmóniák segítik kifejezni a szélsőséges érzelmeket, az ókori görög szerelmi történet érzékletes megszólaltatását. A pazar impresszionista szimfonikus műből Ravel két zenekari szvitet is készített, amelyek gyakran szólalnak meg a koncertpódiumokon. A két balettzene előtt az est karmestere, Guido Mancusi Klangfiguren für Orchester című művét hallhatják. A cím (Hangzásalakzatok zenekarra) a zene, a hangszerelés, a dallamok játékosságára utal, a különböző harmóniák tánca vezeti át a hallgatót egyik táncvilágból a másikba.

Rendező: Budafoki Dohnányi Zenekar, Müpa

Előadott művek

  • Guido Mancusi
  • Feledi Project (koreográfus: Feledi János)
  • Budafoki Dohnányi Zenekar

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére