komolyzene, opera, színház

Budapesti Fesztiválzenekar

Monteverdi, Bartók, Schubert

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

„Frangnak megvan az a képessége, hogy minden egyes hangba életet leheljen” - írta a BBC Music Magazine kritikusa a norvég hegedűművész játékáról. Ezúttal Bartók fiatalkori Hegedűversenye telik meg általa élettel. A színes program elején a zene és szöveg viszonyát forradalmian újragondoló Monteverdi hangszeres együttessel kísért vokális művei közül szólal meg néhány, a koncert második felében pedig Schubert egyik legjelentősebb zenekari műve, a romantika mérföldköve, a szerző utolsó befejezett szimfóniája hangzik el.

1607 jelentős fordulópont volt Monteverdi életében és ezáltal a zenetörténetben is. Bemutatták korszakalkotó operáját, az Orfeót, valamint megjelent a Scherzi musicali első kötete. A három énekszólamra és continuo hangszerekre írt tizennyolc rövid mű jellegzetes ritmusaival és hangulatával a két évvel korábban megjelent ötödik madrigálkötet pásztorvilágát idézi. Bartók 1907-1908 körül keletkezett, élete során sosem publikált hegedűversenye - melyre gyakran hivatkoznak I. hegedűversenyként is - egy vallomás, egy viszonzatlan szerelem zenei lenyomata, egy feldolgozási folyamat eredménye. A fiatal szerző huszonhét évesen nyújtotta át akkori szerelmének, a hegedűművész Geyer Stefinek a róla szóló versenyeművet, amelyben a lány saját öthangos verézmotívumot, zenei mottót kapott, illetve amelynek két tétele Stefi két arcát mutatja be. Az idealizált, mennyei és befelé forduló lány portréja után a második tételben az élénk, szellemes és szórakoztató Stefit halljuk. Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniájának sorszámozása sem egyértelmű. Az első hatot követően a komponista több szimfóniába is belekezdett, de mindössze egyet fejezett be - amelyet ma kilencedikként ismerünk. Egyórás, ahogy Schumann fogalmazott, „mennyei” hosszával szétfeszítette a klasszikus normákat; a zenészek és a közönség jó ideig nem találta az utat a grandiózus műhöz.

Rendező: Budapesti Fesztiválzenekar

Előadott művek

  • Fischer Iván
  • hegedű
    Vilde Frang

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére