komolyzene, opera, színház

Budapesti Fesztiválzenekar

Andriessen, Mozart, Beethoven

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Európai Hidak: Budapest-Amszterdam

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A fesztivál társszervezőjének hangversenyét a tavaly elhunyt Louis Andriessen műve nyitja, amelyben a szerző sem az apparátust, sem a konkrét hangmagasságot nem határozza meg, kizárólag a ritmust írja elő. Majd a szintén holland Lucas és Arthur Jussen zongoraduó azt a versenyművet játssza, amelyet Mozart magának és testvérének komponált. Az est végére Beethoven korszakhatárokat átlépő grandiózus „Eroicája” tesz ünnepélyes felkiáltójelet.

A 2021 júliusában elhunyt Louis Andriessen darabja nyitja a hangversenyt, amelyben a szerző sem apparátust, sem konkrét hangmagasságot nem ad meg, kizárólag a ritmust írja elő. „Csak abban az esetben sikerülhet a mű, ha minden játékos olyan szándékkal játszik, hogy a szerepe lényeges. Épp mint a politikában” - írja Louis Andriessen a Workers Union kottájában. A „Dolgozók szakszervezete” 1975-ben született a Stravinsky, a jazz (elsősorban a boogie-woogie) és az amerikai minimalizmus hatása alatt álló 36 éves szerző tollából. Ezután a Lucas & Arthur Jussen zongoraduó azt a versenyművet játssza, amelyet Mozart eredetileg magának és testvérének komponált. A kétzongorás koncertet frappáns cadenzák, vad disszonanciák és briliáns finálé jellemzik. A háromtételes darabban a két szólista szigorúan mellérendelt viszonyban áll, kísérő szerepbe kényszeríti viszont a zenekart. Az egymástól füllel alig szétválasztható zongoraszólamokat a Jussen testvérek szólaltatják meg, akik tíz és tizenhárom évesen játszották először a művet az amszterdami Concertgebouw színpadán, majd rögzítették is a Deutsche Grammophon lemezkiadónál. Az est végére Beethoven korszakhatárokat átlépő grandiózus „Eroicája” tesz ünnepélyes felkiáltójelet. Napóleonnak való ajánlás ide, fantáziadús zenetudósok által kitalált rejtett programok oda - ami biztos, hogy Beethoven végül egyik legnagyobb pártfogójának, Lobkowitz hercegnek dedikálta III. szimfóniáját, amely „egy nagy ember emlékének megünneplésére” készült.

Az Európai Hidak fesztivál támogatója a Holland Nagykövetség.

Rendező: Müpa, Budapesti Fesztiválzenekar

Előadott művek

  • Fischer Iván
  • zongora
    Lucas Jussen, Arthur Jussen

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Európai Hidak: Budapest-Amszterdam

Európai Hidak: Budapest-Amszterdam


Ugrás az oldal tetejére