komolyzene, opera, színház

Budapesti Fesztiválzenekar

Enescu, Stravinsky, Prokofjev

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
elmarad
Az előadás elmarad.

Kedves Látogatónk!

Magyarország kormányának döntése értelmében 2020. december 10-ig minden előadásunk elmarad. A Müpa saját szervezésű programjaira vásárolt belépők árát visszatérítjük: jegyét ide kattintva, bérletben szereplő előadásra szóló jegyét pedig ezen az oldalon tudja visszaváltani.

Felületünkön kizárólag a Müpa saját produkcióinak jegyeit rögzítheti. A befogadott, tehát nem saját szervezésű előadások jegyvisszaváltásának módjáról, kérjük, az előadás szervezőjénél érdeklődjön.

Megértését és együttműködését köszönjük!


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Stravinsky hegedűversenye különleges helyet foglal el a hegedűirodalomban. A szerző nem ismerte jól a hangszert, éppen ezért tudott valami egészen újat létrehozni! A művet Vilde Frang, a virtuóz norvég hegedűművész játssza. Ahogy a hegedűverseny, Enescu két román rapszódiája is a művészet fellegvárában, Párizsban született - közülük az ismertebb, a „csűrszagú”, táncos első rapszódia nyitja a koncertet. Zárásként Prokofjev gyakran félreértelmezett V. szimfóniája szólal meg, amely a szerző nyilatkozata szerint nem a háborúról szól.

Liszt és Dvořák után a románok nemzeti szerzője, George Enescu is nekilátott feldolgozni hazájának népzenei kincsét. Hiába nevezte őket később „ifjúkori bűnöknek”, a román rapszódiák máig legismertebb művei közé tartoznak. Improvizatív hangulat, egzotikus hangkészlet és élénk ritmika jellemzi ezeket a darabokat.
Stravinsky életrajzírója szerint a Hegedűverseny befejezése az egyik legizgalmasabb finálé, amit a szerző valaha írt. Érdekesek azonban az egyes tételek ikonikus nyitóakkordjai is, melyeket Vilde Frang a Bachtrack kritikusa szerint „lézerszerű pontossággal” szólaltat meg. A tételek barokk műfajokra utaló címeivel Stravinsky Bach előtt tiszteleg.
A II. világháború végéhez közeledve a Szovjetunió vezetése biztos volt saját diadalában, és a nemzet művészeitől is elvárta, hogy osztozzanak optimizmusában. Prokofjev egy hivatalos nyilatkozatban ki is jelentette, hogy V. szimfóniája „az emberi szellem nagyságát” hirdeti, ám a darab tele van olyan zenei idézetekkel, amelyek másról árulkodnak.

Rendező: Budapesti Fesztiválzenekar

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Fischer Iván
  • hegedű
    Vilde FrangUgrás az oldal tetejére