komolyzene, opera, színház

Beethoven Forever

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Beethoven örök, világszerte az ő kompozíciói csendülnek fel a legtöbb hangversenyen. Az ő műve az az egyedülálló szimfónia, amely az emberi nagyságról, a második tételben pedig a hősi halálról is szól. Hasonlóképpen kiemelkedik a hegedűversenyek sorából D-dúr versenyműve, amely minden elődjének értékeit egyesíti, egyszersmind példát mutat minden utána következő zeneszerzőnek. A MÁV Szimfonikus Zenekar vendégművésze ezen az estén Maxim Vengerov, akinek játékát megbabonázva hallgatják a világon mindenütt.

Beethoven III. (Eroica) szimfóniája „a hősiesség, a hősi magatartás himnusza” - írta Bartha Dénes zenetörténész. A szabadságért, a forradalmi eszmékért lelkesedő Beethovent Bonaparte Napóleon személyisége ihlette a mű megírására. Olyan szimfóniát komponált, amely monumentalitásával is méltó a francia forradalom győzelméhez. Amikor azonban kiderült, hogy a szabadságért küzdő Bonaparte császárrá koronázta magát, a szerző széttépte a partitúra ajánlást tartalmazó első oldalát, és a címet így módosította: Sinfonia Eroica - Hősi szimfónia egy nagy ember emlékének ünneplésére.
A hegedűverseny műfaját a 17. században Torelli alkotta meg, és azóta minden jelentős zeneszerző komponált hegedűversenyt, de egyetlen olyan mű van, amely elődeinek értékeit egyesíti, és utat mutat az utána következő zeneszerzőknek is: ez Beethoven Hegedűversenye. Az est vendégszólistája a világhírű Maxim Vengerov, a legendás orosz hegedűiskola folytatója, akinek egyedi játékstílusáért a magyar közönség is rajong. A hangverseny karmestere Takács-Nagy Gábor, aki hegedűművészként tett szert világhírnévre, és tapasztalatait kamatoztatva, rendkívüli önkontrollal fejlesztette karmesteri tudását. Nemzetközi sikerei igazolják, hogy jó utat választott.

Rendező: MÁV Szimfonikus Zenekar

Előadott művek

  • Takács-Nagy Gábor
  • hegedű
    Maxim Vengerov
  • MÁV Szimfonikus Zenekar

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére