komolyzene, opera, színház

Barokk adventi koncert

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar adventi koncertjén a derű fényében fürödhet a zenehallgató: a Vashegyi György által több mint harminc esztendeje alapított és ma is vezetett két jeles együttes több olyan művet szólaltat meg, amely témájával kapcsolódik az egyházi év e szakaszához, a Jézus születését megelőző örömteli várakozás lelkiállapotát idézve meg. A koncert karmestere holland felmenőkkel rendelkező, világjáró ausztrál muzsikus, a régizene elismert interpretátora.

Philipp Heinrich Erlebach (1657-1714) a türingiai udvar alkalmazásában állt Rudolstadtban. Fürchtet euch nicht (Ne féljetek) című kantátájának vonzerejét fokozzák a trombiták és az üstdob megszólalásai. A Bachra nagy hatást gyakorló dán-német Dietrich Buxtehude karácsonyi kantátája, a Kommst du, Licht der Heiden (Jöjj Te, pogányok világossága) sok könnyed ritmussal és már-már táncos ritmikával örvendezteti meg hallgatóját. A koncerten elhangzó két Bach-mű, a Nun komm, der Heiden Heiland (Jöjj, pogányok megváltója) című kantáta és a Magnificat egyaránt illik az ünnep előtti időszakhoz: az előbbi advent első vasárnapjára íródott, az utóbbi Lukács evangéliumából származó szavaival Mária Erzsébetnél tett látogatásakor ad hálát az Úrnak, amiért Jézussal várandós. Bach zenéi között a műsor egyetlen hangszeres száma, Händel öttételes B-dúr concerto grossója a maga energiájával, derűs hangvételével és tánctételeivel szintén jól illik a koncert alaphangulatához. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar a közép-európai régizene-játszás két kiemelkedő együttese gazdag repertoárral, és nagy sikerekkel. A koncert szólistagárdája a stílusban járatos, kiváló énekeseket vonultat fel. Benjamin Bayl Cambridge-ben és a londoni Királyi Zeneakadémián végezte tanulmányait. A régizenei repertoár mellett más stíluskorszakokban is otthonos.

Rendező: Sysart Kft. Orfeo Zenei Alapítvány

Előadott művek

 • Benjamin Bayl
 • szoprán
  Kovács Ágnes
 • mezzoszoprán
  Balogh Eszter
 • alt
  Thurnay Viola
 • tenor
  Megyesi Zoltán
 • basszus
  Melkovics Zoltán
 • Purcell Kórus
 • Orfeo Zenekar

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére