komolyzene, opera, színház

A vörös hegedű

Pannon Filharmonikusok

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
elmarad
Az előadás elmarad.

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy az előadás elmarad.

További információkért, kérjük, forduljanak a koncert szervezőjéhez, a Pannon Filharmonikusok munkatársaihoz.

Megértésüket köszönjük!


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

20. század, mégsem avantgárd. Bernsteint zeneszerzőként rendszeresen bélyegzik könnyűzenésznek, Corigliano hegedűversenye egy filmzenének köszönheti létét, Dohnányit pedig Brahms kései követőjeként szokták emlegetni. Az elhangzó művek tehát semmiképpen sem illeszkednek a modern zene „mainstream” irányvonalába. De vajon tényleg kevésbé előremutatók? Vagy egyszerűen csak más eszközökkel mondanak újat, mint ahogyan azt a kortársaiktól megszokhattuk?

Ezek a művek máshogyan különlegesek: visszatekintve mutatnak a jövőbe. Bernstein Candide-ját a 18. századi Voltaire Candide-ja ihlette, zenéje viszont egyértelműen amerikai és 20. századi. Candide kérdése átível a századokon és kontinenseken: létezhet-e jobb világ? „A vörös hegedű” elnevezésű hegedűverseny azon ritkaságok közé tartozik, amikor egy filmzene ihlet klasszikus versenyművet, hiszen a mű zenei anyaga „A vörös hegedű” című film zenéjéből táplálkozik. A mű az egyik leglátványosabb példája annak, ahogyan a filmzene ihletőjévé válik egy hangversenytermi kompozíciónak. Dohnányi II. szimfóniája pedig 1944-ben keletkezett, azokban a napokban, amikor a szerző a német megszállás idején, az érkező szovjet hadsereg elől menekülve elhagyta hazáját. S bár e kompozíció sok tekintetben rokonságot mutat a nagy romantikusokkal, sőt, helyenként Bach zenéjével is, mégis egyéni mondandója van. A tragikum mellett megcsillan a szerző optimizmusa és humora, jövőbe vetett bizalma.

Rendező: Pannon Filharmonikusok

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Bogányi Tibor
  • hegedű
    Elina VähäläUgrás az oldal tetejére