komolyzene, opera, színház

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Fúvószenekara

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Az elmúlt évtizedekben hazánkban is felértékelődött a fúvószenekarok művészi teljesítménye, mert a főleg indulókból és tánczenékből álló hagyományos repertoárt egyre több együttes képes felváltani magas szintű hangszeres tudást igénylő szimfonikus zenekari átiratokkal és kortárs szerzők fúvószenekarok számára készült műveivel.

Ezek közé a kiválóságok közé tartozik a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Fúvószenekara is, melyet 2007-ben alapított az intézmény igazgatója, Makovecz Pál. Munkája eredményeként az együttes méltán érdemelte ki szakmai körökben a megtisztelő koncert-fúvószenekar címet. Az est szólistája Rumy Balázs, a Magyar Állami Operaház zenekarának klarinétművésze. Évszázadokat ível át az együttes műsora, melynek legrégebben született műve Giovanni Gabrieli (1554 vagy 1557-1612) velencei mester Canzonája (1597). A canzona (olasz szó, jelentése: ének, dal) mint zenei műszó a 12. és 17. század között számos jelentésváltozáson ment át, értelme jóformán minden században más és más volt: a 16. században a hangszeres darabokat nevezték így. A koncert Gioacchino Rossini (1792-1868) műveivel kezdődik: A tolvaj szarka című opera népszerű nyitányát a szerző virtuóz klarinétszólós darabja követi. A további, beszédes címekkel rendelkező művek szerzői 20-21. századiak: Alfred Reed (1921-2005), Johannes Abraham de Meij (1953*) és Jan Van der Roost (1956*) jelentős művekkel bővítették a fúvószenekari repertoárt.

Rendező: Szent István Filharmonikusok

Előadott művek

  • Makovecz Pál
  • klarinét
    Rumy Balázs
  • A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Fúvószenekara

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére