komolyzene, opera, színház

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei: Dohnányi és Webber

Vendég: Fenyő László, Kolonits Klára és László Boldizsár

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Ritka és kivételes alkalom, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara egy estén alapítójának, Dohnányi Ernőnek két fontos szerzeményét is műsorra tűzi. A zeneszerző, aki az 1930-as évek közepén életre hívta és megszervezte a későbbi Rádiózenekart, emigránsként Amerikában talált menedéket. Itt születtek azok a művei, amelyek már magukban hordozták nemcsak a magyar, hanem az amerikai identitás motívumait is. Ennek nagyszerű példája az Amerikai rapszódia.

Dohnányi Ernő pályája utolsó időszakában, 1953-ban az Egyesült Államokban írta Amerikai rapszódia című nagyzenekari kompozícióját, melyben - ahogy ő fogalmazott - amerikai népdalok alkotnak nagyobb formát, „éppen úgy, ahogy Liszt Magyar rapszódiáiban”. A feldolgozott dallamok közül a The Wayfaring Stranger (A kóbor idegen) című dal vált a mű középponti elemévé, ezzel reflektált Dohnányi saját emigráns helyzetére. A fél évszázaddal korábban gordonkára és zenekarra írt Konzertstück (Hangversenydarab) is rendelkezik személyes indíttatással, a zeneszerző a csellón kiválóan játszó édesapjára emlékezett e művében. Az 1985-ben, világsztárok közreműködésével bemutatott Requiem is tisztelgés: a világhírű musical-szerző oratorikus alkotását a néhány évvel korábban elhunyt orgonista-zeneszerző édesapa, William Lloyd Webber emlékére írta.

Rendező: Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Előadott művek

 • Kovács László
 • cselló
  Fenyő László
 • szoprán
  Kolonits Klára
 • tenor
  László Boldizsár
 • gyermekszólisták (a Magyar Rádió Gyermekkórusa tagjai)
  Rétháti Borbála, Zsolnay Orsolya
 • Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
 • Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére