komolyzene, opera, színház

A magyar kultúra napja

Pannon Filharmonikusok

Egy szünettel
Müpa Home
  • Müpa Home LIVE

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Az előadást élőben közvetítjük!

Bár a jelenlegi rendkívüli helyzetben sajnos nem találkozhatunk a Müpában, így is szeretnénk felemelő élményekkel szebbé tenni ezeket a napokat. Ezért a közönség nélkül zajló előadást élőben közvetítjük honlapunkon és YouTube-csatornánkon.

Szeretettel várjuk az esemény időpontjában a képernyő előtt!

Az előadás megtekinthető a honlapunkon és YouTube-csatornánkon.


A magyar kultúra napja ünnepének hivatalos hangversenyét a Pannon Filharmonikusok adja a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.
1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt Szatmárcsekén. Ennek emlékére ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. És ahogyan azon a borongós téli napon, a világtól elzárt, tiszántúli kúriában Kölcsey tolla is elmerengett a magyar nép zivataros századain, úgy mi is újra és újra visszatekintünk saját kultúránk fényes és szomorú napjaira, és talán mindehhez a tél elmúlásának és a remény újraéledésének gondolatát is társítjuk. Ilyen ennek a koncertnek is a magyar szerzők műveiből összeállított, hányattatott sorsú programja. Több mű ugyanis már az előző évben szerepelt volna a Pannon Filharmonikusok műsorán, de a járvány miatti kényszerű újratervezések mindig elodázták az előadásukat. Erről a hányattatásról tanúskodik Bartók tanítványának és pályatársának, Veress Sándornak Threnos (Siratóének) című műve, melyet 1945-ben, a romba döntött Magyarországon a távolban elhunyt Bartók emlékére komponált. Ezt a komor bevezetőt három derűs hangulatú darab ellensúlyozza. Elsőként a már említett Bartók Béla Divertimentója (vagyis szó szerint „szórakoztató” zenéje), ezután a már kétszer műsorra tűzött, de mindig elhalasztott, címében is „szeszélyes” Capriccio hangzik el, mely a zenekar koncertmestere, Bánfalvi Zoltán tollából származik. Végül pedig egy igazi sláger, Kodály Zoltán Galántai táncok című műve csendül fel. Ezzel tulajdonképpen megérkezünk a januári napok aktualitásához, a farsanghoz és a tánchoz, melyre ebben az időszakban aligha kerülhet sor ténylegesen. Ajánljuk tehát mindenkinek ezt a hangversenyt, aki szereti a magyar zenét, és egy kis felvidulásra, legalább lélekben táncra és zenei humorra vágyik a szürke téli napokban.

Az előadás a Müpa és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében valósul meg.

Rendező: Müpa, Pannon Filharmonikusok

Jegyinformáció

Személyes vásárlásnál erre az előadásra jegyét Edenred Ajándékutalvánnyal, valamint Edenred Ezüst, Arany és Platina kártyával is megvásárolhatja.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Varga Gilbert
  • cselló
    Bogányi Tibor


Müpa Home LIVE


Ugrás az oldal tetejére