komolyzene, opera, színház

A kétkedő szellem

Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Müpa saját produkció
 • Bartók Tavasz

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Budafoki Dohnányi Zenekar műsorán szereplő két zenemű a világ folyásával foglalkozik, Richard Straussé Nietzsche korszakos munkája, míg Gyöngyösi Leventéé nemzeti klasszikusunk, Madách fő műve nyomán. Ez utóbbi a 2020-as Müpa Zeneműpályázat díjazott alkotása, mely ősbemutatóként szólal meg. A nagyszabású, négyrészesre tervezett szcenírozott oratórium, a Tragœdia Temporis első része a Teremtést, az első emberpár édenkerti életét és a Paradicsomból való kitaszíttatását meséli el.
A Gyöngyösi Levente és Visky András koncepciója nyomán Kiss Judit Ágnes librettójára készülő darab főszereplőjét nem találjuk meg Madách művében: ő egy gyermek, egy angyali személy, aki már az Úr oldalán volt a Teremtés előtt. A Példabeszédek könyvében ezt találjuk: „Az Úr útjának kezdetén alkotott engem, művei előtt réges-régen. Az ősidőkben formált engem, kezdetben, mielőtt a föld létrejött.” Majd valamivel később: „Mellette voltam, mint kedvence, és gyönyörűsége voltam mindennap, színe előtt játszadozva mindenhol.” Madáchnál az opus magnum már készen áll, amikor a darab elkezdődik, ebben az oratóriumban viszont „a világ a mű prológusaként születik meg, a néző tanúsító részvételével, a nyelv Gyermek által történő elsajátításának a módján” - fogalmazott Visky András.

A program a 10. Színházi Olimpia részeként valósul meg.

Rendező: Müpa

Előadott művek

 • Hollerung Gábor
 • Éva
  Balga Gabriella
 • Ádám
  Megyesi Zoltán
 • Gyermek
  Zemlényi Eszter
 • Lucifer
  Sándor Csaba
 • Az Úr
  Cser Krisztián
 • próza
  Ónodi Eszter
 • Budafoki Dohnányi Zenekar
 • Nyíregyházi Cantemus Kórus (karigazgató: Szabó Soma)
 • Pro Musica Leánykar (karigazgató: Szabó Dénes)
 • házigazda
  Lukács Sándor
 • Librettó
  Kiss Judit Ágnes
 • Koncepció, dramaturg
  Visky András

Jegyinformáció

Online és személyesen erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal, valamint OTP, K&H vagy MKB SZÉP-kártyája szabadidő alszámlájának terhére is megvásárolhatja.
Személyes vásárláskor elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványt és az Edenred ajándékkártyáit (juttatási és családi kártyák), illetve az OTP Cafeteria kártya kultúraalszámla-keretét is.

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Bartók Tavasz


Ugrás az oldal tetejére