komolyzene, opera, színház

A bűnbánó költő: a Tercina Együttes és Kálid Artúr Balassi-estje

Szünet nélkül
Üvegterem
  • Müpa saját produkció
  • Régizene Fesztivál

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Régizene Fesztivál különleges eseménye, a Tercina Együttes és Kálid Artúr Balassi-műsora összművészeti élményt ígér a koncertlátogatónak. Furulyán, hegedűn és pengetős hangszereken a korban közismert dallamok, valamint Kálid Artúr előadásában Balassi Bálint-versek hangzanak el, mindehhez pedig látvány csatlakozik: a muzsikusi és színészi teljesítményt korabeli metszetek vetítése kíséri. Az est időutazásra csábít, elénk varázsolva a 16. század második felének Magyarországát, s benne egy kivételes formátumú, nyugat-európai mércével mérve is jelentős művész-egyéniséget.

A műfajok eredetvidékén verssor és dallam még egyszerre született, s együtt is élte életét. Balassi Bálint, a viharos magánéletű, a török ellen harcolva meghalt katonaköltő jó példa arra, hogy a két műfaj szimbiózisa még a reneszánsz idején is gyakran megvalósult. A nagy műveltségű, több nyelven beszélő, verseket is fordító Balassi költeményei dalszövegként, zenére keletkeztek, s az utókor a költő utalásai alapján néhány vers esetében azonosítani tudja az ihlető melódiát. Az est során egyes versek énekelt alakban, mások szavalatként hangzanak el. Színesíti a programot, hogy a versek mellett a költő levelezéséből és a konfliktusgazdag életét illusztráló periratokból is megszólalnak részletek. A versekhez kapcsolódva feltehetőleg Balassi által is ismert zenék csendülnek fel: Regnart, Bakfark, Mosto, Palestrina és Susato művei között korabeli tánczenék, frottolák, canzonetták, balettók is helyet kapnak. A Tercina együttes 2009-ben alakult, s azóta eredeti célkitűzéséhez híven összművészeti műsorokkal lép közönség elé. Állandó partnerük, Kálid Artúr 1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, tagja volt a Vígszínháznak, a Maladype Színháznak és a Bárkának.

Rendező: Müpa

Előadott művek

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Régizene Fesztivál


Ugrás az oldal tetejére