irodalom, film, kiállítás

Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut; 1999)

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Szex, maszk, karácsony. Stanley Kubrick utolsó filmje Arthur Schnitzler 1926-os Álomnovellájának adaptációja. Igaz, a történet a száz évvel ezelőtti Bécsből az ezredfordulós New Yorkba költözött. De változatlanul provokál. Besorolni szinte képtelenség: erotikus thriller, lélektani dráma, misztikus történet, utazás a lélek sötét bugyraiba? Még az is lehet, hogy Kubrick más műveihez hasonlóan mi, nézők válunk egy felkavaró kísérlet alanyaivá, amikor a nézőtér sötétjében szembesülünk saját titkainkkal.

A Tágra zárt szemek értelmezési lehetőségei roppant tágasak. Hiszen sajátosan bonyolódnak benne a titkok, az elfojtások, a hazugságok, a vágy- és rémálmok. Aztán itt vannak a karneváli maszkok és a naponta viselt láthatatlan álarcok. A vágy- és érzékiségmentes szex párhuzamba állítva a szeretetdeficittel - hiába ragyognak minden enteriőrben a karácsonyfák. És ha már itt tartunk: mennyire törékeny a meghittségbe és megszokásba kucorodás stratégiája? Hogyan csúsznak át az álmok soha meg nem esett történései hétköznapjaink valóságába? Szóval ne számítson senki akciófilmre. Ez a film annál sokkal súlyosabb. És nem múlik el a stáblista végére…
Az Európai Hidak idén az Egyesült Királyságot köti össze a magyar kultúrával. A most felsorakozó filmek különlegessége magyar vonatkozásuk. Itt történetesen az, hogy a Tágra zárt szemek gazdag zenei anyagában Liszt és Ligeti György darabjainak részletei is felhangzanak. Nem szólva az alapmű szerzőjéről, akinek felmenői között találhatunk nagykanizsai asztalosokat, és a filmben is felbukkan egy magyar karakter.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Stanley Kubrick
  • házigazda
    Réz András


Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság


Ugrás az oldal tetejére