irodalom, film, kiállítás

Szijj Ferenc-est

Szünet nélkül
Üvegterem
 • Müpa saját produkció
 • LITERÁRIUM - Kortárs írók a Müpában

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Olyan, a kortárs magyar líra legszűkebb élvonalába tartozó költővel találkozhatnak a verskedvelő olvasók a Literárium színpadán, akit messze nem művészi súlya szerint tart számon az irodalmi közvélemény. Ennek okai csak részben keresendők Szijj Ferenc autonóm módon háttérbe húzódó, mindenfajta magamutogatástól tartózkodó alkatában, a kritika is megspórolta, hogy sűrű szövésű, minden fölös elemet kigyomláló, egyedi, hasonlíthatatlan versvilágát illetően adekvát értelmezési javaslatokat tegyen.

Pedig a szerző olyan kötetei, mint a Kenyércédulák (2007), az Agyag és kátrány (2014) vagy a 2019-ben megjelent Igazi nevek, mondhatnánk, teljes pompájában mutatják meg e költészet tűpontos nyelvi kifejező erejét - ha nem lenne a versek szellemétől mindenfajta pompa mélységesen idegen. „Szijj Ferenc versei azokból a mondatokból és belső monológokból állnak, amiket olyan nehéz elmondanunk másoknak, de egyfolytában mormolunk magunkban. Mondatok, amiken fennakadunk, amik nem eresztenek, amik felemelnek. Amik mégiscsak képesek összekötni minket másokkal” - olvashatjuk az egyik könyve fülszövegén a találó leírást a prózaíróként (A futás napja, 1992; Növényolimpia, 2017; stb.) és műfordítóként (Kleist, Kafka, Bernhard, Handke, Menasse, stb.) is jelentős életművet létrehozott szerző költeményeiről. A legfrissebb, tavaly novemberben megjelent Ritka események pedig „változatos módon szólaltatja meg egy öncélúvá züllött hatalom, egy világ elől elzárkózó közösség és egy lelki egyensúlyát vesztett individuum egyszerre hétköznapian groteszk és álomszerűen költői hangjait, amelyek végső soron az élet véletlenszerűségéről, törékenységéről és egyszeriségéről beszélnek”. Szijj Ferenc estje nem ígér önfeledt szórakozást, mókát és kacagást, de aki igazi mély, tartalmas és felkavaró élményre vágyik, ne spórolja meg a találkozást.

Rendező: Müpa
 • színművész
  Gyuriska János
 • szaxofon
  Vázsonyi János
 • műsorvezető-házigazda
  Jánossy Lajos
 • rendező
  Balog József

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.LITERÁRIUM - Kortárs írók a Müpában


Ugrás az oldal tetejére