irodalom, film, kiállítás

Szerelem és halál (Love and Death, 1975)

A nagy Woody Allen menet

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

„Részt vettem egy gyorsolvasó tanfolyamon. A Háború és békét nem egészen húsz perc alatt olvastam el. Az oroszokról szól.” (Woody Allen)
Világos, hogy Woody Allen nem parodista. Viszont íróként, rendezőként remek paródiákat készít. Másként alkot, mint a kollégái, például Mel Brooks, Jim Abrahams vagy David Zucker, akik sikerfilmek, sikerműfajok paródiáit készítették el. Woody Allen világa egy kicsit bonyolultabb.

Első ránézésre a Szerelem és halál a Háború és béke paródiája. Csakhogy Tolsztoj mellett Dosztojevszkij is terítékre kerül, néha áthallatszik egy kis Puskin, falatka Turgenyev. Aztán hőseink olykor bonyolult filozófiai fejtegetésekbe bonyolódnak, és sikerül is tökéletesen belebonyolódniuk. A film olykor átvált némafilm burleszkbe, hogy szusszanhassunk egyet, mielőtt átlépnénk Ingmar Bergman világába. Totális intellektuális zakkantság. Nem feltétlenül azoknak készült, akik egy gyorsolvasó tanfolyam segítségével kívánják meghódítani a szépirodalom csúcsait. Ha valaki mégis kihagyta volna az orosz irodalom klasszikusait, az sem fog csalódni, mert Woody Allen filmje úgy működik, mint az Így írtok ti Karinthytól. Természetesen nem alkalmas a 19. századi orosz irodalom teljességének kiváltására, de például Borisz Grusenko Woody Allen által megformált karaktere már-már irodalomtörténeti pontossággal írja le a több orosz író által megjelenített „felesleges ember” típusát. Woody Allen érdeme, hogy a keze alatt a parodizált művek és alkotók szemernyit sem értékelődnek le. Nem úgy, mint a kultúrsznobok. Ez a vonulat később még erősödni is fog Allen filmjeiben. Külön figyelmet érdemel az, ahogyan Borisz elvész egy Szókratésszel kapcsolatos logikai levezetésben. Ja! Arról se feledkezzünk meg, hogy közben Prokofjev zenéje szól.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Woody Allen
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére