irodalom, film, kiállítás

Rómának szeretettel (To Rome with Love, 2012)

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak: Budapest-Róma

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Woody Allen még félprofilból ellenfényben sem hasonlít Federico Fellinire, de a Rómának szeretettel mégis számtalan ponton kapcsolja össze a két rendezőt. Például azzal is, hogy Fellini több filmjéhez hasonlóan a történet több szálon fut, ráadásul a négy történet közül az egyik már-már szemtelenül idézi fel Fellini 1952-es filmjét, A fehér sejket. Egy másik jelenetben Woody Allen az Annie Hall egyik jelenetére utal, amelyben a mozipénztárnál sorban állók éppen Felliniről beszélgetnek. Duplacsavar.

De ne vesszünk el az utalásokban! (Van belőlük bőségesen.) A történetekben közös motívum az elveszés, az eltévedés. A Piazza Venezia kellős közepén álló rendőr turisztikai és filmes közhely. Most azonban olyan, mintha ő lenne a mesélő. Nem is lehetne alkalmasabb személyt találni, hogy segítsen eligazodni Rómában. Az csupán bájos adalék, hogy a karaktert alakító Pierluigi Marchionne tényleg rendőr. Aki már látott egynél több Woody Allen-filmet, kihallhatta, megérezhette, hogy a rendező/író roppant erősen kötődik az óvilági kultúrához a görög drámáktól Shakespeare-en és Dosztojevszkijen át egészen Felliniig, Ingmar Bergmanig. (És akkor még Kertész Mihály Casablancájáról nem is szóltunk.) Amikor személyesen is felbukkan Rómában, kacagtató öniróniával szemléli amerikai önmagát. Mint nyugdíjas operarendező, rápróbálja az amerikai művészetmenedzselést egy istenadta tenorra, aki csak a zuhany alatt képes kibontakoztatni tehetségét. Nagyon vicces. És nagyon mély. Mert Rómának megvan a maga élete. Ha pedig Rómában élsz, élj úgy, mint a rómaiak. William Wyler Római vakációja Róma felfedezése újvilági szemmel. A Rómának szeretettel viszont laza és mulattató bolyongás egy olyan városban, egy olyan kultúrában, amelyben térképpel nem tudunk és nem is érdemes eligazodni.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Woody Allen
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Európai Hidak: Budapest-Róma


Ugrás az oldal tetejére