irodalom, film, kiállítás

Ragyogás (The Shining; 1980)

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A kritikusok szerették utálni. Egyetlen Golden Globe- vagy Oscar-jelölést sem kapott. Jelölték viszont Shelley Duvallt a legrosszabb színésznő, Stanley Kubrickot pedig a legrosszabb rendező Arany Málna díjára. Az alapmű szerzője, Stephen King elégedetlen volt az adaptációval. Kubrick ilyen kudarcot talán még nem élt meg. Kész szerencse, hogy a film a mozikban nyereségesen teljesített. Ennek ellenére a megítélése évről-évre javult és a Ragyogás kultuszfilm lett. Szép karrier ez egy pszichohorror esetében. Amúgy meg rejtély.

Mindannyian imádjuk a kulisszák mögül érkező híreket, a forgatások titkait, botrányait. Ugyanakkor a Ragyogás forgatásáról szóló mindenfélék között olyan is van, amely közelebb visz bennünket a filmhez. Például az, hogy a filmet tizenhárom hónapon át forgatták - időrendben. Meglepő. Itt azonban egy kicsit arról is szó van, hogy a színészek miként képesek együtt szenvedni, megőrülni az általuk alakított karakterekkel. A másik érdekesség, hogy egy 1975-ben bemutatott, és a forgatás idején még újnak számító kamera segítette a felvételt: a steadicam. Ez az eszköz képes arra, hogy valamiféle suhanó mozgás illúzióját keltse. Így aztán Kubrick horrorfilmje szürreális világba vezeti át nézőit. Mi pedig félünk. Nagyon.
Az Európai Hidak idén az Egyesült Királyságot köti össze a magyar kultúrával. A most felsorakozó filmek különlegessége magyar vonatkozásuk. Itt történetesen az, hogy a Ragyogás torokszorító, szerkesztett zenei anyagában Bartók Béla és Ligeti György zenéje is felhangzik.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Stanley Kubrick
  • házigazda
    Réz András


Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság


Ugrás az oldal tetejére