irodalom, film, kiállítás

Prokofjev-történetek - kiállítás

Előcsarnok
  • Prokofjev-maraton

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Csodagyerekből lett egyszer ünnepelt, másszor üldözött szerző, aki maradandót alkotott a legtöbb műfajban. De mi mindent tudhatunk még Prokofjevről? Többek közt azt, hogy „az acélkorszak zeneszerzőjeként” és „bolsevik zongoristaként” is emlegetett, hetven éve elhunyt muzsikussal emberileg nem volt könnyű kijönni, a szovjetrendszer pedig először felemelte, majd meggyötörte. Nem mellékesen kiváló sakkjátékos volt. A Prokofjev-maratonhoz kapcsolódó kiállításunk a látogatókhoz egyaránt közelebb kívánja hozni a sokoldalú alkotót és az egyszerűnek korántsem nevezhető embert.

A kiállítás tablóin megelevenedik a zenetörténet: Prokofjevet láthatjuk családi körben és jeles kollégái társaságában. Megismerhetjük hol irigylésre méltó, hol hányattatott életét, az első házasságában borzalmas, a másodikban hősszerelmes férjet, a radikálisan modern komponistát, valamint a rendszer által formalistának bélyegzett, így a hatalmat kiszolgálni kényszerülő alkotót. A kiállítás történetei közül talán meghökkent bennünket az, hogy a népszerű Rómeó és Júlia az orosz szerző műhelyében először happy enddel ért véget, vagy egy másik érdekesség, amely szerint a népszerűség tekintetében verhetetlen Péter és farkassal talán nem is annyira a gyerekeket, mint inkább a felnőtteket szerette volna okítani a szerző. (Apropó, népszerűség: a mű ismertségéhez azok a felvételek is hozzájárultak, amelyek olyan világhírű művészeket foglalkoztattak mesélőként, mint David Bowie vagy Sophia Loren - az utóbbin ráadásul a bevezetőt Mihail Gorbacsov mondta.) A tárlatot végigjárva megtudhatjuk azt is, hogyan verte meg Prokofjev sakkban a kubai világbajnokot, José Raúl Capablancát, vagy azt, hogy hogyan keltek önálló, koncerttermi életre filmzenéi, az Alekszandr Nyevszkij, a Kizsé hadnagy és a Rettegett Iván, illetve hogyan jutott „hasonló sorsra” a Hamupipőke-balett. De ennél többet nem árulunk el, csak annyit, hogy egy gazdag életmű izgalmas kulisszatitkaiba nyerhetünk betekintést.

A sorozat művészeti vezetője Fischer Iván és Káel Csaba.

Rendező: Budapesti Fesztiválzenekar, Müpa

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Prokofjev-maraton


Ugrás az oldal tetejére