• müpamozi

Very British - Szatírák és groteszkek

Pink Floyd: A fal (Pink Floyd: The Wall; 1982)

irodalom, film, kiállítás

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Zenés film? Nagyra nőtt videoklip a műfaj hőskorából? Zajos dráma? Egy kicsit ez is, egy kicsit az is. Alan Parker, a film rendezője Roger Waters forgatókönyvéből roppant eredeti művet hozott létre, amely a Pink Floyd zenéje fölött felépíti Pinky, a rocksztár (Bob Geldof) személyes drámáját, aztán az ő emlékein, félelmein keresztül mutatja meg Anglia kevésbé szerethető arcát. A brutális vágás és a félelmetesen jó animáció egy olyan világ vízióját hozza létre, amely talán nem csupán a rémálmokban létezik.

Elsőre úgy tűnhet, hogy A fal személyes sorstörténet, olyan ember pokoljárása, aki falat húz maga köré, és lassan már nem is képes átjutni rajta, azonban Pinky látomásai a nyolcvanas évek nagyon kemény kritikájává állnak össze: túltengő uniformisok, kiüresedett eszmék, amelyekből már csak a szex, a drog és a rock'n roll maradt, a felpörgetett fogyasztás, az arctalanná váló sokaság, elmagányosodás. És e tekintetben Alan Parker filmje nagyon is közeli rokonságot mutat a Müpamozi mostani sorozatának korábbi filmjeivel. Az iskola és a lázadás gondolata összekapcsolja a Ha… című filmmel, az erőszak megsejtése a Mechanikus naranccsal, az egyenruhák sajátosan rímelnek A szerencse fia egyes jeleneteire. A háború megidézése összehangzik a Dr. Strangelove passzusaival. Szóval nagyon brit. Sőt a nézők még a Monty Python-csoport hatását is érezhetik, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Parker filmje majdnem ugyanakkor készült, amikor Az élet értelme. És arról még nem is beszéltünk, mit jelentett akkor a világ innenső felén „A fal”. Van, aki még emlékszik a Pink Floyd 1990-es berlini koncertjére - a fal helyén.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Alan Parker
  • házigazda
    Réz András


müpamozi


Ugrás az oldal tetejére