irodalom, film, kiállítás

Orfeusz Budapesten

Zászlótér
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2019 - Olaszország

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Óriásmolinón „vendégeskedik” a Müpában a nemrég újranyílt Szépművészeti Múzeum Antik gyűjteményének egyik érdekes és értékes darabja egy, a 3. században az Africa római provinciában készült mozaikkép. Tunéziából, majd Franciaországból került a nemzetközi műkereskedelembe, majd a Szépművészeti Múzeum szerzeményei közé.

A hatszögletű, ívelt oldalú kép Orfeuszt, a görög mitológia egyik legismertebb alakját sziklán ülve ábrázolja. A képet nagyrészt négyszögletes, 5-8 milliméteres kőkockák alkotják, de a finomabb részleteket, például az arcot vagy a bal kéz ujjait jóval kisebb, színárnyalatokban gazdag mozaikszemekből rakták ki. A mozaik készítője - elsősorban a színhatás gazdagítására - üveglapocskákkal egészítette ki a kőkockákat. Észak-Afrika középső területe, Africa provincia a római birodalom egyik leggazdagabb régiója volt. A térség művészetét tekintve is elválaszthatatlanul kapcsolódott a görög-római mediterráneum klasszikus kultúrájához, bár végig megőrizte sajátos vonásait. Nem meglepő tehát, hogy Orfeusz az észak-afrikai mozaikok fontos szereplői közé tartozik. Leghíresebb tette az volt, hogy élve lemerészkedett az alvilágba feleségéért, Euridikéért. A dalától és lantjátékától megbűvölt alvilági istenek vissza is adták neki az asszonyt.
A zenéjével a vadállatokat is megszelídítő, az aranykor harmóniáját visszaidéző isteni dalnok képe számos, koronként, területenként és szellemi áramlatonként eltérő értelmezési lehetőséget kínált. Jól mutatja ezt, hogy alakja változatlan formában került át a kialakuló ókeresztény művészetbe is, Krisztus ábrázolásának egyik lehetséges formájaként. (Nagy Árpád Miklós szövege nyomán)

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Európai Hidak 2019 - Olaszország


Ugrás az oldal tetejére