irodalom, film, kiállítás

New York-i történetek (New York Stories, 1989)

A nagy Woody Allen menet

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Furcsa holmi a szkeccsfilm, más néven antológiafilm vagy omnibuszfilm. Önálló, különálló filmekből áll össze, amelyek egy vagy több rendező munkái. Mondjuk, az nem baj, ha valami összekapcsolja a filmecskéket. Jelen esetben a helyszín: New York. Azért valljuk be, hogy ez nem titánerősségű kapocs. Inkább arról van szó, hogy a kor három igen nagy nevű rendezője - Martin Scorsese, Francis Ford Coppola és Woody Allen - egy gyékényre pakolhassa ki a cuccát. Hogy melyiküké a mutatósabb, majd méltóztasson eldönteni a tisztelt néző.

Kétségtelen, hogy Scorsese és Coppola volt nehezebb helyzetben, hiszen ők a nagyobb epikát kedvelik, míg Woody Allen már korábban is készített szkeccsfilmet, arról nem is szólva, hogy bármikor lazán beépít a történeteibe önálló epizódokat. Sejthető, hogy az ő filmje lett a legviccesebb. Vagy ki tudja… Attól függ, honnan nézzük. Kétségtelen, hogy a cím - Oedipus Wrecks - is egy tréfa. A wrecks jelentése „zúzás, rombolás”, de határozottan rímel az angolban a 'rex' és a 'complex' szavakra. Meg aztán azonnal megidézi Freudot, bár Freud soha nem szentelt külön kötetet a jiddise máménak. A „jiddise máme” sajnos pontosan nem lefordítható, még ha úgy is tűnhet, hogy egyszerűen egy zsidó anyáról van szó. Az ötvenes, sikeres new york-i ügyvéd anyja azonban ennél bonyolultabb jelenség. Pontosan meghatározni lehetetlen, ezért mindenképp bölcsebb megnézni ezt a filmet. Mert a jiddise máme anyatigris, ha az ivadékáról van szó, ugyanakkor ő az, aki elvárja gyermekétől a sikert, a megfelelést és soha a büdös életben nem lehet vele elégedett - miközben halálosan büszke rá. Azt viszont képtelen elviselni, hogy a büdös kölyök a maga normái, ízlése, vonzalmai szerint rendezze be a saját életét, mert a csemete élete bizonyos értelemben véve közügy, és mit szólnak hozzá, ha… De ha Sigmund Freudnál maradunk, Sheldon Mills (azelőtt Millstein) mamája maga a felettes én, a szuperego. Ajvé! Baj, ha van, baj, ha nincs.

Angol nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Woody Allen, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola
  • házigazda
    Réz András

Jegyinformáció

Online és személyesen erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal, valamint OTP, K&H vagy MBH SZÉP-kártyával is megvásárolhatja. Személyes vásárláskor elfogadjuk még a Rewin Ajándékutalványt és a Rewin Ajándékkártyáit, illetve az OTP Cafeteria kártya kultúraalszámla-keretét is.

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére