irodalom, film, kiállítás

Lou Andreas-Salomé, a szabadság vakmerősége, 2016

Filmvetítés és beszélgetés a zeneszerzővel

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Múzsának, alkotások ihletőjének lenni igen szép feladat, azt leszámítva, hogy az utókor rendszerint az alkotó, nem pedig a múzsa nevét jegyzi az első helyen. Cordula Kablitz-Post filmje, a Lou Andreas-Salomé elég rendesen felborogatja ezzel kapcsolatos nézeteinket, előítéleteinket. Mert addig nincs gond, amíg Lou Andreas-Salomét, az írót, filozófust és az első pszichoanalitikus nőt úgy emlegetjük, mint Rainer Maria Rilke szeretőjét, Friedrich Nietzsche imádottját és szellemi partnerét, esetleg mint Freud tanítványát. A kérdés: képesek vagyunk-e elismerni a saját jogán?

Különös életrajzi film ez. Bár rendezője korrektül követi Lou életének fordulatait, filmje átfordul filozófiai elmélkedésbe. Elkerülhetetlenül, hiszen Lou pályája, kapcsolatai, gondolatai szükségképpen jutnak el állandóan a szabadság eszméjéhez. És ez esetben a szabadság igen sokféle értelmezése áll elénk. Mit jelent szabadnak lenni egy olyan világban, amely előírja a nő szerepeit, a sorsát? Értelmezhető-e a szabadság vállalása provokációként - egy kevéssé szabad világban? Mekkora terhet cipel az, aki a társadalmi normákkal szemben állva körömszakadtáig védi függetlenségét? És miért érzik úgy a férfiak (olykor nők is), hogy Lout - akár szerelemből, vágyakozásból, szeretetből - meg kellene fosztani autonómiájától? És hogy van az, hogy Lou Andreas-Salomé (1861-1937) vakmerően vállalt szabadsága még ma is felkavaró? Izgalmas kérdések. És izgalmas filmes megoldások. Szellemes, ahogyan a film korabeli anzikszokon keresztül mutatja meg hősnője vándorlásait, és legalább ekkora figyelmet érdemel Varga Judit zeneszerző és zongoraművész filmzenéje. Ez a kísérőzene elegánsan kerül meg minden klisét, és érzékenyen együtt lüktet hősnőnk sorsával, szellemével.

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.


Rendező: Müpa
  • házigazda
    Réz András
  • zeneszerző, beszélgetőtárs
    Varga Judit
  • rendező
    Cordula Kablitz-Post

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére