irodalom, film, kiállítás

Lili Marleen (1980)

Magány-ügyek - Sorsok a német újfilm sűrűjéből

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Lili Marleen egy sláger. Gigagiccs, bár már egyre nehezebb megmondani, mi is az a giccs. A verset Hans Leip írta még a nagy háború idején, aztán Norbert Schultze zenéjével, és elsőként Lale Andersen előadásában fajult sikerré, hogy végül a II. világháború alatt legyen belőle masszív dallamtapadás a frontvonalak mindkét oldalán. Fassbinder keze alatt melodráma született belőle, bár a rendezőre ez a műfaj nem igazán jellemző. Joggal gyanakodhatunk, hogy talán nem is az árja énekesnő (Hanna Schygulla) és a zsidó zongorista-komponista (Giancarlo Giannini) fájdalmas történetéről van itt szó.

Ha valaki párhuzamot vélne felfedezni Szabó István Mephistója és a Lili Marleen között, nem meglepő. „De hiszen ez csak egy dal…”, mondja Lili Marleen. Hasonló kor, hasonló a mű keletkezésének ideje. A műfaj kétségtelenül más, hiszen a melodrámai szerkesztésbe belefér a romantika, az érzelmek magasra csapó hullámai, az ellenállási mozgalom. (Ez utóbbi annyira, hogy Fassbinder önmagát is a filmbe rendezi az ellenállás egyik vezetőjeként.) Ebben a történetben azonban a sztárrá váló kis sanzonett érdemi döntéseket nem tud hozni. Csupán a szíve dönt. Az a bizonyos dal fölé nő. (Fassbinder összekacsintó iróniával emeli be a végtelenítve játszott szuperslágert a kínzóeszközök sorába.) A rendezőt viszont mélyen foglalkoztatja a kérdés, miként használja fel a hatalom az egyébként csupán érzelgős, haza- és visszavágyó dalt a maga céljaira. És ha már így alakult, a slágerhez kötődő személyt is. És van még valami. Erről kevesebbet beszélnek a Harmadik Birodalom pusztító regnálásáról szóló filmek: képesek-e megőrizni az áldozatok, az üldözöttek morális fensőbbségüket, tisztaságukat? Vajon nem termeli-e meg a diktatúra az áldozataiban a közbizalmatlanságot, a paranoiát? Furcsa egy dal, az biztos.

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Rainer Werner Fassbinder
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére