irodalom, film, kiállítás

Kaspar Hauser (Jeder für sich und Gott gegen alle, 1974)

Magány-ügyek - Sorsok a német újfilm sűrűjéből

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Az úgynevezett német újfilm meghatározó rendezője volt Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders, Volker Schlöndorff és Werner Herzog. Werner Herzog alkotásaiban rendszerint felbukkannak a mesék, a hiedelmek, a legendák. Ja, és a megszállottság gondolata. Ha ez a film véletlenül egy streaming platform kínálatában találna felbukkanni, minden bizonnyal az szerepelne mellette, hogy „valós történet alapján”, hiszen Kaspar Hauser létezett (1812-1833) és kiléte még ma is foglalkoztatja a tudósokat és a hírcsinálókat, hiszen az is felvetődött, hogy egy nagyhercegi család leszármazottja lett volna a fiú, akit tizenkét éven át egy gödörben tartottak fogva.

Werner Herzogot nem igazán foglalkoztatja Kaspar Hauser személyének rejtélye. Annál inkább az, hogy mit kezd a kiművelt világ egy kikupálatlan lénnyel, egy „vademberrel”. Befogadja-e egyenrangú emberként vagy inkább tekintené egy cirkuszi freak show bizarr látványosságának? Szóval senki se lepődjön meg azon, hogy a Kaspar Hauser által feltett kérdések sokkal inkább ránk, „rendben lévő” civilizált emberekre vonatkoznak. És természetesen felvetődik a kérdés, hogy a tudással felvértezettek, a civilizáltak által teremtett világmodellek mire is képesek. Az egyik jelenetben a már beszélni, érvelni is képes Kaspar Hausernek egy logikai feladványt kellene megoldania. Meg is oldja - a tapasztalás, az érzékelés és józan paraszti esze alapján. Tanítója/vitapartnere azonban leinti: „a logika érvelés, nem pedig szemléltetés”. A kérdés lezárva. Mit tegyünk, ha Werner Herzog számára azonban nincs lezárva? Szinte minden filmjében ott lebeg a kérdés, hogy miből is fakad a civilizált világ fensőbbségtudata a vadakkal szemben, s hogy mindez mire is jogosítja fel a civilizált világok lakóit. Azt talán nem gondolta Werner Herzog, hogy kérdései majd' fél évszázaddal később fájdalmasan aktuálissá válnak egy olyan világban, ahol hazugságokból levont bölcs következtéseink ellenére halvány fogalmunk sincs arról, mi is történik a földtekén.

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Werner Herzog
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére