irodalom, film, kiállítás

Jékely Zoltán

Üvegterem
  • Müpa saját produkció
  • Vers-estek a Müpában

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Az erdélyi irodalom halhatatlan, nagy költőjével többnyire méltatlanul bánt a hálátlan utókor: terjedelmes életműve ritkán került irodalomtörténeti vizsgálatok fókuszába. A Marosvásárhelyen élő kiváló költőnek, Kovács András Ferencnek régi szívügye e nagyszerű költői pálya rejtett értékeinek felmutatása, így hiánypótló válogatása igazi szellemi kalandot ígér - izgalmas alámerülést Jékely összetéveszthetetlen hangú, gazdag költői világába.

Áprily Lajos fia 1913-ban született Nagyenyeden. Jékely költészetének Nagyenyed, ez az Erdély múltját elevenen őrző, Trianon után a magyar művelődés egyik központjává váló városka a fészke. 1926-ban Kolozsvárra költöznek, a szülői házban naponta találkozhat az erdélyi irodalom nagyjaival: Kuncz Aladárral, Kós Károllyal, Tamási Áronnal, Makkai Sándorral, Reményik Sándorral, Dsida Jenővel. 1929 nyarán Áprily, fiai jövője érdekében, áttelepül Budapestre. Jékelyt felveszik az Eötvös Collegiumba. Egyre otthonosabb a hazai irodalmi életben, de erdélyi kötődése is megmarad. 1935-ben már elismert költő. 1939-ben megkapja a Baumgarten-díjat. Mikor 1940 őszén a második bécsi döntés Észak-Erdélyt Magyarországhoz csatolta, visszatér Kolozsvárra. Hamar megtalálja helyét az erdélyi magyar irodalmi életben, de tartja a kapcsolatot az anyaországi irodalommal is. 1946 novemberében visszaköltözik Magyarországra. Irodalmunk legjobbjaival együtt hamarosan hallgatásra kényszerül, az írószövetségből kizárják. Műfordításból él, de közben, a megjelenés reménye nélkül, gyarapítja lírai és prózai életművét. 1957-ben kap újra nyilvánosságot: a Tilalmas kert huszonöt éves költői pályájáról ad számot. Sorra jönnek gyűjteményes és válogatott kötetei, a Csillagtoronyban 1969-ben, Az idősárkányhoz 1975-ben, az Évtizedek hatalma 1979-ben. Regényekkel és elbeszélésekkel is jelentkezik. 1982-ben hunyt el. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjban részesült.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Online erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal, valamint OTP vagy MKB SZÉP-kártyája szabadidőkeretének terhére is megvásárolhatja.
Személyesen elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványt, és az Edenred ajándékkártyáit (Juttatási és Családi kártyák), illetve az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla-keretét. Belépőjét OTP vagy MKB SZÉP-kártyája szabadidőkeretének terhére is megvásárolhatja jegypénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • a Katona József Színház művészei
  • a műsort összeállította és bevezeti
    Kovács András Ferenc
  • rendező
    Tarnóczi Jakab


Vers-estek a Müpában

Vers-estek a Müpában


Ugrás az oldal tetejére