irodalom, film, kiállítás

Jékely Zoltán

Üvegterem
  • Müpa saját produkció
  • Vers-estek a Müpában

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Az erdélyi irodalom halhatatlan, nagy költőjével többnyire méltatlanul bánt a hálátlan utókor: terjedelmes életműve ritkán került irodalomtörténeti vizsgálatok fókuszába. A Marosvásárhelyen élő kiváló költőnek, Kovács András Ferencnek régi szívügye e nagyszerű költői pálya rejtett értékeinek felmutatása, így hiánypótló válogatása igazi szellemi kalandot ígér - izgalmas alámerülést Jékely összetéveszthetetlen hangú, gazdag költői világába.

Áprily Lajos fia 1913-ban született Nagyenyeden. Jékely költészetének Nagyenyed, ez az Erdély múltját elevenen őrző, Trianon után a magyar művelődés egyik központjává váló városka a fészke. 1926-ban Kolozsvárra költöznek, a szülői házban naponta találkozhat az erdélyi irodalom nagyjaival: Kuncz Aladárral, Kós Károllyal, Tamási Áronnal, Makkai Sándorral, Reményik Sándorral, Dsida Jenővel. 1929 nyarán Áprily, fiai jövője érdekében, áttelepül Budapestre. Jékelyt felveszik az Eötvös Collegiumba. Egyre otthonosabb a hazai irodalmi életben, de erdélyi kötődése is megmarad. 1935-ben már elismert költő. 1939-ben megkapja a Baumgarten-díjat. Mikor 1940 őszén a második bécsi döntés Észak-Erdélyt Magyarországhoz csatolta, visszatér Kolozsvárra. Hamar megtalálja helyét az erdélyi magyar irodalmi életben, de tartja a kapcsolatot az anyaországi irodalommal is. 1946 novemberében visszaköltözik Magyarországra. Irodalmunk legjobbjaival együtt hamarosan hallgatásra kényszerül, az írószövetségből kizárják. Műfordításból él, de közben, a megjelenés reménye nélkül, gyarapítja lírai és prózai életművét. 1957-ben kap újra nyilvánosságot: a Tilalmas kert huszonöt éves költői pályájáról ad számot. Sorra jönnek gyűjteményes és válogatott kötetei, a Csillagtoronyban 1969-ben, Az idősárkányhoz 1975-ben, az Évtizedek hatalma 1979-ben. Regényekkel és elbeszélésekkel is jelentkezik. 1982-ben hunyt el. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjban részesült.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Online erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal is megvásárolhatja.
Személyesen elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványát, és az Edenred Ajándékkártyáit (Juttatási és Családi kártyák), az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét. Valamint jegyét OTP, MKB vagy K&H SZÉP-kártyája szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatja jegypénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • a Katona József Színház művészei
  • a műsort összeállította és bevezeti
    Kovács András Ferenc
  • rendező
    Tarnóczi JakabUgrás az oldal tetejére