irodalom, film, kiállítás

Játszd újra, Sam! (Play it Again, Sam, 1972)

A nagy Woody Allen menet

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Hajlamosak vagyunk arra, hogy Woody Allen filmjeit afféle egyszemélyes show-ként szemléljük: írta, rendezte, főszerepét játssza… Feltevésünk nem alaptalan, de ilyenkor megfeledkezünk arról, hogy Woody Allen nem mellékesen író/drámaíró és színész is, és ez irányú tehetségét olykor más rendezők hasznosítják.

Ez esetben a rendezőnek, Herbert Rossnak nem jelenthetett különösebben megterhelő feladatot Woody Allen instruálása, ugyanis az író-színész magára írta Allen Felix, az éppen válófélben lévő filmkritikus szerepét. Ráadásul az a helyzet, hogy a karakter „készen hozott”. Bármennyire is friss Woody Allen a film világában, máris megszületett mozivászonra szánt karaktere, aki egy kicsit neurotikus, egy kicsit hipochonder, túlművelt és veszkődik a szexi csajokért. És - micsoda meglepetés! - szeretné, ha elfogadnák. Ez alkalommal hősünk úgy gondolja, hogy mozimacsóként ez könnyebben menne. Példaképe pedig nem más, mint Bogey (Humphrey Bogart) egyenesen a Casablanca című klasszikusból. Ez a Bogey-becsípődés olyan erős nála, hogy kétségeit olykor magával Rick Blaine karakterével próbálja megbeszélni. A bulvár filmtörténet egyik állandóan visszatérő híre, hogy Humphrey Bogart alacsony volt (173 cm), ezért különféle fogásokat vetettek be, hogy szálfa termetűnek látsszék. Woody Allen ehhez képest 165 cm. Trükkök nincsenek. Partnere, Diane Keaton még lapos sarkú cipőben is magasabb nála. Alacsonyabbrendűségi érzés lenne? Elgondolkodtató, hiszen tényleg alacsonyabb. A kérdés inkább az, hogy a Mr. Universe versenyen helyezést nem elértek belső értékeit milyen árfolyamon jegyzik a párkapcsolatok, emberi kapcsolatok piacán. Elég szép gondolat. És annak is van egy különös bája, ahogyan ez a film megidézi Kertész Mihály 1943-as moziját.

Angol nyelven, magyar felirattal
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Herbert Ross
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére