• müpamozi

Very British - Szatírák és groteszkek

György király (The Madness of King George; 1994)

irodalom, film, kiállítás

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Utána lehet nézni: III. György valóban uralkodott Nagy-Britanniában. Ráadásul 59 évig (1760-1820). A György király ennek ellenére nem igazán életrajzi film. Persze, persze, a feljegyzések szerint tényleg megbolondult, bár ennek okát illetően megoszlanak a vélemények (leginkább porfíriára gyanakodnak). Nicholas Hytner filmje azonban nem a pontos diagnózis felállításával foglalkozik. Sokkal inkább azt vizsgálja, mi történik ilyen esetben a hatalomipar gépezetével és az azzal játszó személyekkel. Olykor dráma, máskor komédia.

Ha valaki nem ismerné a rendező, Nicholas Hytner nevét, ne szégyenkezzen, hiszen ő alapvetően színházi rendező. A brit filmeknek ugyanis van egy igen erős vonulata, amely színművekre épít (jelen esetben Alan Bennett drámájára). Mert a brit drámairodalom mind a mai napig igen gazdag, s bár kétségbe vonható, hogy a brit oroszlán fogai mostanság mennyire hegyesek, az kétségtelen, hogy kortárs színpadi művek tekintetében a britek talán a világ legjobbjai. A színészekről nem is szólva. Ezt a hagyományt pedig a 21. század pixelsztárjainak sem sikerült erodálniuk. Ízelítőként: Nigel Hawthorne, Helen Mirren, Ian Holm, Rupert Graves, Rupert Everett és még sokan mások. És feltétlenül szót kell ejtenünk Andrew Dunn operatőrről, aki látványosan fogalmazza meg a fenséges őrület különféle stációit. Az már bonyolultabb kérdés, milyennek is látják az alattvalók - és a filmcsinálók - a monarchia intézményét, a mindenkori uralkodó őfelségét. Mert ez számukra nem pusztán a bulvárhírek elegye.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Nicholas Hytner
  • házigazda
    Réz András


müpamozi


Ugrás az oldal tetejére