irodalom, film, kiállítás

Ginger és Fred (Ginger e Fred, 1986)

Federico Fellini elvarázsolt világa

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Megfelelően beállított tetőantennával Rómában hatvanhat tévéadó műsora fogható, tudjuk meg a Ginger és Fred végén. Nagy ügy! Azaz nagy ügy volt harmincöt évvel ezelőtt. Az egyik jelentős csatorna karácsonyi élő show-ja a kamerák elé állítja letűnt korok sztárjait, közöttük Améliát és Pippót (Giulietta Masina és Marcello Mastroianni) is, akik négy-öt évtizeddel azelőtt remekül utánozták Ginger Rogerst és Fred Astaire-t. Hogy mi maradt ebből? Számít ez? Minden és mindenki lemosódik a tévé, a reklám kanálisán. Fájó nosztalgia vagy gyilkos szatíra? Attól függ, honnan nézzük.

Fellini Rómájának (1972) egy jelenete a Barafonda varietében játszódik 1943-ban, ahol önjelölt tehetségek mulattatják/untatják a nagyérdeműt. Az egyik fellépő egy villanyszerelő fiú, aki Fred Astaire-t utánozza. A közönség beszól. A fellépő is. A tévénézők nem ilyen válogatósak. Éppen elegendő, ha valaki a képernyőre kerül. Mert kicsi, mert izmos, mert látomásai vannak, mert állítólag csodát tesz, mert sovány, mert húsz tőgye van, mert bűnöző, mert bűnözőkkel hált, mert földönkívüliekkel került kapcsolatba, mert torz a teste, mert szép a teste, mert bizarr, mert átlagos, mert még életben van… A show csillaga az egyszerű háziasszony, aki nem kevés pénzért részt vett egy kísérletben: egy hónapra megfosztották a tévézéstől. Pokoli élmény volt… Hogy miért vonulnak végtelen sorokban az olykor már szürreális fellépők? A néhány percnyi hírnévért? És miért bámulja a néző a reklámok közötti hézag kitöltését szolgáló zavaros állagú matériát? Hát… Az egykori lepukkant varieté szotyizó, szellentő, szitkozódó nézői sem feltétlenül a színvonalas produkciókért jártak oda. Még az is lehet, hogy egymás kedvéért, a valóságos emberi jelenlétért. 2021-ből nézve talán az jut az eszünkbe, hogy Fellini keserédes filmje tökéletes dramedy alapanyag lehetne valamelyik streaming szolgáltató számára.

Olasz nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Federico Fellini
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére