irodalom, film, kiállítás

Fogd a pénzt és fuss! (Take the Money and Run, 1969)

A nagy Woody Allen menet

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Hét évtizede tolja rendületlenül. Kezdetben vicctollnokként, stand-up komédiásként, aztán filmesként. Két paródiafilm után végre elkészül az első minden porcikájában Woody Allen-film, a Fogd a pénzt és fuss! (írta, rendezte, főszerepét játssza ő maga). És utána nincs megállás. Woody Allen bravúrosan fejleszti tovább a stand-upjaiban megteremtett figurát, a Brooklynból szalajtott lúzer zsidócskát. Ez a karakter ugyanis majd rendre felbukkan későbbi filmjeiben is.

Aki barátságban van Allan Stewart Konigsberg (ez volt Allen eredeti neve) filmjeivel, felismerheti jellegzetes fogásait: a történetbe ágyazott önálló jeleneteket, a kétfedelű verbális poénokat, a kamu dokumentumfilmes fogásokat, az agyament drámai fordulatokat, a finom kulturális utalásokat - és az önostorozást. Ez utóbbi még a stand-up világából kíséri, mert a paródiára, ócsárlásra, provokációra és ki tudja, még mi mindenre kihegyezett kollégák világában ő a slemil. (Aki végignézi Woody Allen életművét, kurta, de annál hasznosabb jiddis szószedet birtokába juthat.) Na és az utalások. Az általa megformált balfácán utalásai néha roppant intellektuálisak. Ez nem Hollywood, hanem a Keleti Part, New York humora. A megvadult hajtogatógép a börtönben például dramaturgiai fogás, hiszen főhősünk, Virgil Starkwell felesége mosónő, közben pedig utalás Chaplin Modern idők című filmjére. Így megy ez. Szóval senki se lepődjön meg, ha Woody Allen filmjeiből kikandikál egy kis irodalomtörténet, egy kis filmtörténet, falatka óvilági kultúra. Vagyis: végy egy botcsinálta bankrablót, akinek csak a szüleivel, az iskolával, a munkával, a nőkkel, a csellóval, a helyesírással - és természetesen a törvénnyel - vannak konfliktusai. Vihogd végig! Aztán - egy másik nézőpontból - vedd szemügyre a pasast, akinek mindenki eltöri a szemüvegét és szeretné, ha elfogadnák. Na, ilyen Woody Allen.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Woody Allen
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére