irodalom, film, kiállítás

Ez itt Anglia (This Is England; 2006)

Very British - Szatírák és groteszkek

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • müpamozi

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A nyolcvanas évek elején Angliában még sok mindent jelenthetett a hajatlanság. Shane Meadows filmjének szkinhedjei is legföljebb frizurájukat és lábbelijüket tekintve hasonlítanak egymásra. Meg abban, hogy mindannyian a szegények szubkultúráján osztoznak. De - mint a film címe is mutatja - az Ez itt Anglia nem a kopaszok és Martens bakancsosok néprajzi pontosságú leírására törekszik. Olyan folyamatokat mutat meg, amelyek előképei a 21. századi Nagy-Britannia kétségeinek és társadalmi ellentmondásainak.

A történet 1983-ban kezdődik, egy évvel a Falkland-szigeteki háború után. Főhőse egy tizenkét éves srác, Shaun, akinek az apja a 74 napos háborúban esett el - 244 bajtársával egyetemben. Ez is közrejátszik abban, hogy az iskolában gúnyolt, bántalmazott fiú egy szkinhed csoporthoz csapódik. A nála jóval idősebb fiatalok befogadják, apáskodnak fölötte. Margaret Thatcher idejében vagyunk. A brit acélipar és a bányászat hanyatlik. Yorkshire-t, ahol történetünk szereplői élnek, mindez kiváltképp súlyosan érinti. Az elbizonytalanodás és tanácstalanság közepette a szkinhedek is egyre megosztottabbá válnak. Shaun pedig kicsivel később egy olyan frakcióhoz sodródik, amely az angol ultranacionalizmushoz, rasszizmushoz, a Nemzeti Fronthoz kapcsolódik. De hogyan is hozhat ilyesfajta döntéseket egy tizenkét éves fiú, aki csupán közösségre, barátokra vágyik? Éppen ettől különleges ez a film, hiszen hol ironikusan, hol fájdalmasan arra kérdez rá, vajon érettebbek-e a felnőttek, mint e történet kamaszkorú hőse.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Online erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal is megvásárolhatja, azonban BTF és CAFe Budapest rendezésű programokra csak személyes vásárlás során áll módunkban elfogadni.
Személyesen elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványát, Top Prémium ajándékutalványát, az Edenred Ezüst, Arany és Platina kártyát, az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét. Valamint jegyét OTP, MKB vagy K&H SZÉP-kártyája szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatja jegypénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Shane Meadows
  • házigazda
    Réz András


müpamozi


Ugrás az oldal tetejére