irodalom, film, kiállítás

Ez itt Anglia (This Is England; 2006)

Very British - Szatírák és groteszkek

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • müpamozi

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A nyolcvanas évek elején Angliában még sok mindent jelenthetett a hajatlanság. Shane Meadows filmjének szkinhedjei is legföljebb frizurájukat és lábbelijüket tekintve hasonlítanak egymásra. Meg abban, hogy mindannyian a szegények szubkultúráján osztoznak. De - mint a film címe is mutatja - az Ez itt Anglia nem a kopaszok és Martens bakancsosok néprajzi pontosságú leírására törekszik. Olyan folyamatokat mutat meg, amelyek előképei a 21. századi Nagy-Britannia kétségeinek és társadalmi ellentmondásainak.

A történet 1983-ban kezdődik, egy évvel a Falkland-szigeteki háború után. Főhőse egy tizenkét éves srác, Shaun, akinek az apja a 74 napos háborúban esett el - 244 bajtársával egyetemben. Ez is közrejátszik abban, hogy az iskolában gúnyolt, bántalmazott fiú egy szkinhed csoporthoz csapódik. A nála jóval idősebb fiatalok befogadják, apáskodnak fölötte. Margaret Thatcher idejében vagyunk. A brit acélipar és a bányászat hanyatlik. Yorkshire-t, ahol történetünk szereplői élnek, mindez kiváltképp súlyosan érinti. Az elbizonytalanodás és tanácstalanság közepette a szkinhedek is egyre megosztottabbá válnak. Shaun pedig kicsivel később egy olyan frakcióhoz sodródik, amely az angol ultranacionalizmushoz, rasszizmushoz, a Nemzeti Fronthoz kapcsolódik. De hogyan is hozhat ilyesfajta döntéseket egy tizenkét éves fiú, aki csupán közösségre, barátokra vágyik? Éppen ettől különleges ez a film, hiszen hol ironikusan, hol fájdalmasan arra kérdez rá, vajon érettebbek-e a felnőttek, mint e történet kamaszkorú hőse.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Shane Meadows
  • házigazda
    Réz András


müpamozi


Ugrás az oldal tetejére