irodalom, film, kiállítás

Egy, kettő, három (One, Two, Three; 1961)

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a jegyek megvásárlásával elfogadják a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

A film rendezője, Billy Wilder az Osztrák-Magyar Monarchia területén, a mai Lengyelország egyik kisvárosában született, Bécsben tanult, aztán évekig Berlinben élt, ahol forgatókönyvíró lett belőle. 1934-ben kivándorolt az Egyesült Államokba, aztán begyűjtött hat Oscar-díjat. De szemmel láthatólag megmaradt „Berlinernek”, hiszen 1961-es filmje ott játszódik. A forgatókönyv Molnár Ferenc azonos című egyfelvonásosára épül. És hogy még izgalmasabb legyen ez az ártatlannak tűnő amerikai vígjáték: a forgatás idején húzták fel Berlinben a Falat, így a forgatást stúdióban kellett befejezni.

De ne feledjük, hogy az Egy, kettő, három amerikai vígjáték. Billy Wilder Molnár Ferenc remek egyfelvonásosát ezért átírta egy kicsit. A mindenható bankvezér (James Cagney) itt a Coca Cola Company Nyugat-Berlinbe delegált direktora, a taxisofőr (Horst Buchholz) pedig egy rendes, hithű kommunista fiú - Berlin keleti feléről. Politikai komédia? De még mennyire! Miközben megőrzi Molnár Ferenc darabjának végtelenül szellemes alapötletét, a film dialógjai megtelnek utalásokkal, iróniával és öniróniával, hiszen Billy Wilder képes arra is, hogy Berlint amerikaiként, az amerikaiakat - a jenkiket és a délieket is - európai szemmel lássa és láttassa. Ebből az is kitűnik, hogy az európai kulturális hidak olykor meglehetősen kacskaringósak és akár több földrészt is érinthetnek. Elég izgalmas. Amúgy meg Billy Wilder hosszú és tartalmas élete során írt nyolcvannégy forgatókönyvet, és huszonhét filmet rendezett. Az általa írt párbeszédek ragyogóak. Szinte minden poénja kétfedelű, pikánsan fűszerezett. És nem nagyon fog rajtuk az idő. Csak emlékeztetés gyanánt: Ninocska, Férfiszenvedély, A vád tanúja, Van, aki forrón szereti, Irma, te édes, Legénylakás, Sógorom, a zugügyvéd stb. stb.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Billy Wilder
  • házigazda
    Réz András


Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin


Ugrás az oldal tetejére