irodalom, film, kiállítás

Borbély Szilárd

Szünet nélkül
Fesztivál Színház
 • Müpa saját produkció
 • Vers-estek a Müpában

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A 2014. február 8-án tragikus körülmények között elhunyt Borbély Szilárd nemzedékének kiemelkedő alkotója volt. A mindössze ötven évet élt író életműve kényszerű töredékességében is nagyívű, mind nyelvi, mind műfaji értelemben kivételesen gazdag.

A kor meghatározó stílus- és formaeszményeinek ellenállva teremtette meg saját líranyelvét, amelyet azonban soha nem hagyott megmerevedni. Újabb és újabb járatlan ösvényekre lépett - költői pályájának így szinte valamennyi kötete fordulópontnak tekinthető. Filológiai és filozófiai, irodalomtörténészi tudása és felkészültsége sajátos mélységet ad az antik mitológiát, a későkeresztény, a barokk vagy a haszid hagyományt, egyáltalán: az európai kultúrtörténetet magába építő, azt folytonosan faggató szövegeinek. A száraz bölcselet ugyanakkor távol áll tőle: mindig és mindenestül költő. Klasszikus versformákban föltett kérdései hitről és vallásról, szenvedésről és részvétről, bűnről és megváltásról, a testről és annak tabuiról könyörtelenül egyetemesek, és az egyik legsúlyosabb lírai téttel bírnak: tisztán tartani a fogalmainkat. A Borbély-életmű sűrű belső összefüggéseinek, a magyar és világirodalmi elődökhöz - Kertész Imréhez, Pilinszky Jánoshoz vagy éppen Kafkához - való viszonyának megértése csakis prózai munkáinak, így a világsikert arató Nincsteleneknek vagy a Halotti Pompa verseihez szorosan kötődő Árnyképrajzoló „körülírásainak” felidézésével lehetséges. Az esszé- és drámarészletekkel, róla vagy hozzá írt szövegdarabokkal is kiegészülő est arra tesz kísérletet, hogy felmutassa Borbély Szilárd munkásságának rendkívüli rétegzettségét.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • színművészek
  Gálffi László
  Mácsai Pál
  Szandtner Anna
 • cselló
  Márkos Albert
 • zongora
  Pozsár Máté
 • a műsort összeállította és bevezeti
  Tóth-Czifra Júlia
 • rendező
  Mácsai Pál
Ugrás az oldal tetejére