irodalom, film, kiállítás

Berlini összhangzatok

Berény Róbert, festő, zenész, filmes, feltaláló

Előcsarnok
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az épületébe történő belépéssel minden látogatónk elfogadja a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

Berlin pezsgő légköre évtizedek óta a feltöltődés lehetőségét, a termékenyítő inspirációt jelenti sok magyar művész számára. Talán meglepő, de így volt ez már száz esztendeje, az 1920-as években is, amikor becslések szerint több ezer magyar élt a sok izgalmat kínáló városban: többségük valamilyen művészeti ágban kereste a boldogulás lehetőségét. Közéjük tartozott a jelentős festőművész, Berény Róbert (1887-1953) is, akinek pályáján a Berlinben töltött idő rendkívül értékes tapasztalatokat gyümölcsözött.

A Müpa kiállításának tizennégy tablója bemutatja a korabeli Berlint, valamint az ott élő és dolgozó magyar művészeket. Sok kiváló magyar képzőművésznek volt jelentős berlini időszaka, közéjük tartozott Scheiber Hugó, Kádár Béla, Kmetty János, Tihanyi Lajos. Berény Róbert, a magyar avantgárd mozgalom jeles képviselője, a Nyolcak csoportjának tagja Berlinben festőként válságba került, ugyanakkor számos más területen jelentős sikereket ért el: filmekben dolgozott, díszleteket tervezett, pszichoanalízissel foglalkozott, zenét szerzett, vonósnégyeseit nagy sikerrel be is mutatták. Itt ismerte meg második feleségét, Breuer Etelkát, akit híres képe, a Csellózó nő modelljeként ismer az utókor. Berlinben ekkoriban indult meg a német filmgyártás, ez sok érvényesülni vágyó tehetséget vonzott a városba. Valóságos magyar kolónia jött létre itt ekkoriban, a magyarok kávéháza a Nürnberg volt, ahol ugyanúgy összejártak, mintha Pesten lettek volna. Berény Róbert, aki számára Berlin ideális közeg volt, rendkívül sok ösztönző kapcsolatra tett szert a városban, szellemiekre és barátiakra egyaránt - a családi hagyomány szerint még a nagy dívával, Marlene Dietrichhel is volt egy futó kalandja.

Együttműködő partnerek: Magyar Nemzeti Galéria - Szépművészeti Múzeum, Artmagazin

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin


Ugrás az oldal tetejére