irodalom, film, kiállítás

Berlin felett az ég (Der Himmel über Berlin; 1987)

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a jegyek megvásárlásával elfogadják a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

Megfigyelnek - és nem tapasztalnak. Emberi szemmel nem láthatók - a gyerekeket leszámítva -, de belelátnak mindenki gondolataiba. Angyalok. Halhatatlanok. Minden bizonnyal a legkülönösebb és legszebb film, amely Berlinről készült. Pedig az akkor még a Fallal kettészelt Berlin nem szép benne. De tele van élettel. Végtelenül lírai alkotás, de másként nehéz is lenne elmesélni egy angyal (Damiel - Bruno Ganz) történetét, aki az öröklétet egyszerű emberi létezésre szeretné cserélni. Ízekre, színekre, érzésekre, örömökre és bánatokra. Életre.

Wim Wenders az Új Német Film egyik meghatározó alakja Fassbinder, Werner Herzog és Volker Schlöndorff mellett. A hetvenes évek elejétől a nyolcvanas évek végéig tartó alkotói korszaka hihetetlenül gazdag, és nem csupán a német filmre volt nagy hatással. A Berlin felett az ég bizonyos értelemben véve ennek a korszaknak a lezárása, egyben pedig eddigi életművének csúcsa. Ez idő alatt tucatnyi egész estés filmet alkotott, amelyekben szinte kivétel nélkül felbukkan az a gondolat, hogy az európai kultúrát mélyen átjárja Amerika - a hard-boiled krimik, a televíziós sorozatok, a sztárvilág, hangok, képek. Több filmje is ebből az élményből merít: Alice a városokban, Az amerikai barát, A piszkos ügy, Párizs, Texas. Az viszont egészen különleges, ahogyan ezt a világot meghitten európaivá formálja. A Berlin felett az ég egyik fontos mellékszereplője egy angyal, aki a halandó létet választotta: Peter Falk, aki nem mellékesen önmagát alakítja. Bár mindenki tudja, hogy ő Columbo hadnagy. S hogy még szebb legyen: Wenders megidézi Walter Ruttmann 1927-es költői néma dokumentumfilmjét is (Berlin, egy nagyváros szimfóniája). És Nick Cave felbukkanása sem véletlen, hiszen a nyolcvanas években az énekes Nyugat-Berlinbe tette át a székhelyét.

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Wim Wenders
  • házigazda
    Réz András


Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin


Ugrás az oldal tetejére