irodalom, film, kiállítás

Az amerikai barát (Der Amerikanische Freund, 1977)

Magány-ügyek - Sorsok a német újfilm sűrűjéből

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Valamikor réges-régen, talán még a hatvanas években az európai művészek, köztük a filmesek kezdték megszeretni az amerikai kultúrát. Hogy hogyan, miért és mivégre? Izgalmas kérdés, érdemes lenne megbeszélni. A német filmcsinálók közül talán Wim Wenders ez irányú vonzalma volt a legerősebb. Rendezett road movie-t, westernt, számtalanszor forgatott Amerikában. Előkapott hát egy igen jó amerikai krimiszerzőt (Patricia Highsmith), egy amerikai színészt (Dennis Hopper), valamint ugyancsak színésznek egy amerikai rendezőt (Nicholas Ray). És megszületett egy európai amerikai film, Az amerikai barát.

A történet Patricia Highsmith egyik Ripley-regényére épül, és hű marad az írónő rendszeresen visszatérő motívumához: a bűnbe sodródás aprólékosan megmunkált lélektani keretéhez. (Highsmith regényeit amúgy negyvennél is többen filmesítették meg Hitchcocktól Adrien Lyne-ig.) Történetünk beteg hősét, a képkeretező-restaurátor Jonathan Zimmermannt egy meghamisított vizsgálati eredmény löki bele egy gengszterháborúba, a gyilkosságba. Az amerikai barát azonban ennél sokkal bonyolultabb mozgókép. Több szempontból is. Az operatőr, Robby Müller, aki több filmjében is alkotótársa volt Wim Wendersnek, mikrotörténeteket mesél a filmen belül közelképeivel, hogy olykor átváltson attraktív totálokba. A kamera által feltárt apró világot pedig olyan berendezési tárgyak, olyan kellékek népesítik be, amelyek magára a filmcsinálásra, a képalkotásra utalnak. Az amerikaiság pedig különös illatával lengi be a filmet Ripley autójától és kalapjától kezdve egészen a filmzenéig, amelyben egyszer csak felbukkan a Szelíd motorosok egyik betétdala. Aki akciófilmre vágyik, csalódni fog. Az amerikai barát torokszorító feszültségei belül termelődnek - a karakterekben és a nézőkben.

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Wim Wenders
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére