irodalom, film, kiállítás

Amit tudni akarsz a szexről… (Everything You Always Wanted To Know About Sex, 1972)

A nagy Woody Allen menet

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

„A 60-as években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma” - dalolta Cseh Tamás itthon 1976-ban. De „Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!”, ahogy Virág elvtárs közli Gogolák elvtársnővel Bacsó Péter 1969-es filmjében, A tanúban. Abban az esztendőben, amikor az amerikai könyvpiacon tarolt dr. David Reuben bestsellere, a Minden, amit tudni akartál a szexről. A kötet ötvenegy országban vezette az eladási listákat. Mi valahogy kimaradtunk. Ha tehát valamely honfitársunk külhonban betévedt volna Woody Allen filmjére, talán nem is értette volna, hogy ez paródia. A paródiában megbúvó paródiákkal - Shakespeare, Antonioni, Frankenstein - esetleg boldogultunk volna. (Az amerikai tv-show paródiáját leszámítva.)

Ha valaki úgy gondolná, hogy Woody Allen besokallt a hatvanas évek végének szexuális forradalmától és ennek ezen bolondos szkeccsfilmben/paródiában adott hangot, nem biztos, hogy jól gondolja. Az Amit tudni akarsz a szexről sokkal inkább azt a kérdést veti föl, mivé lesz a szex, ha mindenféle tudósok, szakértők, műsorcsinálók - egy szóval: megmondók - kezébe kerül. Ha külsővé válik, ha rátelepszik a megfelelés kényszere… Pedig fél évszázada az ember ezen társas aktivitása még nem is helyeztetett politikai alapokra úgy, mint manapság. Hiszen mindannyiunk számára világos, hogy Woody Allennek ez a filmje ma el sem készülhetne, mert politikailag inkorrektnek minősülne. (A rendezőt időközben ért vádakról nem is szólva.) De akkor még más világ volt. A film korabeli nézői és kritikusai még nevetni is tudtak rajta, de méltatlan lenne, ha az idő távlatából mindezt ma a fejükre olvasnánk. „Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?”, ahogy a költő kérdi. Vagy ahogy egy másik költő mondja: „Óh, azok a 60-as évek, nem tehetnek semmiről”.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.


Rendező: Müpa
  • rendező
    Woody Allen
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére